ΝΕΑ

    Μπακαλιάρος σκορδαλιά

    8
    Η ιστορία του μπακαλιάρου: Ο μπακαλιάρος, το πιο φημισμένο ψάρι στον κόσμο, που άλλαξε το διατροφικό χάρτη της Ευρώπης, άρχισε να γίνεται γνωστός κατά τα μέσα του 15ου αιώνα! Οι Πορτογάλοι τον αποκαλούν «πιστό φίλο»

    οι Βάσκοι «ψάρι του βουνού» , οι Ισπανοί ανοίγουν μαγαζάκια με την επιγραφή «το σπίτι του μπακαλιάρου» (όπου ακόμα και σήμερα πωλούν μόνο αυτό το υπέροχο παστό ψάρι), οι Κρητικοί τον ονομάζουν «φτωχογιάννη» και όλοι οι κάτοικοι της Μεσογείου, παρά ότι θεωρήθηκε ψάρι της κουζίνας των φτωχών, τον λατρεύουν και τον καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες. Και αυτή η εύνοια της οποίας τυγχάνει είναι ευεξήγητη: παστωμένος με αλάτι, διατηρείται αναλλοίωτος για μήνες χωρίς να χάσει στο ελάχιστο τη θαυμάσια γεύση και τη διατροφική του αξία.και ακόμη μπορεί θαυμάσια να πάρει στο τραπέζι μας τη θέση του πρώτου ή του κύριου πιάτου, να γίνει ψητός ή σούπα και να μετατραπεί σε πουτίγκες και πίτες. Την ημέρα της 25ης Μαρτίου οι Έλληνες τρώνε μπακαλιάρο με σκορδαλιά.  Μετά την παρέλαση, η οικογένεια μαζεύεται στο σπίτι ή σε κάποια ταβέρνα και τρώνε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Μία πολύ νόστιμη και σπιτική συνταγή για μπακαλιάρο με σκορδαλιά:

    Υλικά:

    Ένα κιλό μπακαλιάρο (Αλμυρισμένο)
    Κουρκούτι (Αλεύρι με νερό)
    Πέντε με έξι σκελίδες σκόρδο
    Ένα κιλό πατάτες
    Αλάτι, ελαιόλαδο, ξύδι
    Μία κουταλιά μπέικιν

    Συνταγή:

    3

    Για το κουρκούτι:


    Ανακατεύουμε αλεύρι με νερό και λίγο αλάτι έως το μίγμα να γίνει χυλός. Για να γίνει αφράτο το κουρκούτι, προσθέτουμε μία κουταλιά του γλυκού μπέικιν. Για το κουρκούτι χρειαζόμαστε μία κούπα νερό και αλεύρι όσο πάρει.


    1 2

    Για το μπακαλιάρο:


    Κόβουμε σε κομματάκια το μπακαλιάρο. Τον αφήνουμε σε νερό για δεκαπέντε ώρες περίπου, το οποίο αλλάζουμε τρεις με τέσσερις φορές. Αυτό το κάνουμε ώστε να ξαλμυρίσει ο μπακαλιάρος μας. Κατόπιν τον ξεπλένουμε και αφαιρούμε το δέρμα του.


    6 7
    Εάν θέλετε και έχετε παιδάκια αφαιρούμε και το κόκκαλο. Τον τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι, αφού πρώτα τον βουτήξουμε στο κουρκούτι.

    Για τη σκορδαλιά:

    10 12
    Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες μας. Τις λιώνουμε είτε με ένα πιρούνι, είτε στο μπλέντερ. Καθαρίζουμε και λιώνουμε τα σκόρδα μας σε ένα γουδί. Βάζουμε το μίγμα των σκόρδων μέσα στο μίγμα της λιωμένης πατάτας.


      11 13
    Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι  ελαιόλαδο, πέντε με έξι κουταλιές της σούπας νερό, μισό φλιτζάνι ξύδι και μία κουταλιά της σούπας αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και είναι έτοιμη.Εάν θέλετε να γίνει πιο νόστιμη η σκορδαλιά μπορείτε να προσθέσετε μία κούπα από ψίχα ψωμιού.

    8
    Σερβίρουμε το μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά. Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι μία νόστιμη και νηστίσιμη συνταγή και ταιριάζει πολύ με ένα λευκό κρασάκι Καλή σας Όρεξη! και Χρόνια Πολλά!!
    Μπακαλιάρος  σκορδαλιά
    • Σχόλια
    • Συνδέσεις
    Κορυφή