ΝΕΑ

    Ψωμί χωριάτικο

    19
    Σπιτικό χωριάτικο ψωμί που μπορείτε να ετοιμάσετε μόνοι σας.

     

    Υλικά:

    200 γραμμάρια προζύμι
    600 γραμμάρια  αλεύρι τύπου 0
    420 ml  νερό
    1 κουταλάκι  μέλι
    15 γραμμάρια  αλάτι

    Συνταγή:

    Βήμα 1

    1
    Διαλύστε τη μαγιά σε παγωμένο  νερό  4 ώρες πριν στο οποίο έχετε προσθέσει ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι.

    Βήμα 2

     2
    Βάλτε  500 γραμμάρια  αλεύρι στο μείγμα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε τη ζύμη

    Βήμα 3

    3 4
    Μετά από περίπου δέκα λεπτά, προσθέτουμε το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνουμε για λίγο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.

    Βήμα 4

    5
    Την αφήνουμε να  ξεκουραστεί για άλλα  30 λεπτά, έπειτα μεταφέρετε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας και σχηματίστε  ένα τετράγωνο.

    Βήμα 5

    6 7
    Καλύψτε τη  με ένα μπολ και αφήστε το υπόλοιπο για 30 λεπτά.

    Βήμα 6

    8 9
    Πάρτε  τη ζύμη και δουλέψτε τη  όπως παραπάνω, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει η ζύμη πάρα πολύ.

    Βήμα 7

    10
    Σκεπάζουμε με ένα μπολ και αφήστε τη  να  φουσκώσει άλλα 30 λεπτά.

    Βήμα 8

    11 12
    Δουλέψτε τη ξανά.

    Βήμα 9

    13
    Μεταφέρετε τη ζύμη απαλά σε ένα  ταψί, τοποθετήστε τη  στο  φούρνο και αφήστε να σταθεί 12 ώρες.

    Βήμα 10

    14
    Κάντε  οι πτυχώσεις να έρχονται από τα άκρα της ζύμης προς το κέντρο.

    Βήμα 11

    15
    Στη συνέχεια, απαλά γυρίστε τη σε άλλο ταψί και αφήστε τη  να αυξηθεί περίπου 1 ώρα.

    Βήμα 12

    16
    Ψήνουμε  το ψωμί  στους 250 βαθμούς  για τα πρώτα 15 λεπτά και στους 200  βαθμούς για 40 λεπτά.

    Βήμα 13

    17
    Ανοίξτε την πόρτα του φούρνου και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.

    Βήμα 14

    18
    Στη συνέχεια, αφού κρυώσει, κόψτε σε φέτες.

    19
    Ψωμί χωριάτικο
    • Σχόλια
    • Συνδέσεις
    Κορυφή