ΝΕΑ

  File Explorer για Android : το εργαλείο που έγινε ανάγκη

  File Explorer
  Μετά από καιρό … βρήκα λίγο χρόνο να κάνω κι εγώ μια ανάλυση για file explorers σε android. Αρχικά να τονίσω πως ο λόγος που ξεκίνησα να κάνω αυτή την ανάλυση ήταν αρχικά προσωπικός, αφού χρησιμοποιούσα πολύ τον ES Explorer, αλλά μετά από τις αρνητικές αλλαγές που συνέβησαν με αναβαθμίσεις στον εν λόγω explorer αναγκάστηκα να στραφώ σε άλλη λύση. Περισσότερες λεπτομέρειες στην συνέχεια του άρθρου.
   
  Μέχρι πρότινος ήμουν πολύ ευχαριστημένος με τον τον ES Explorer, ο οποίος κάλυπτε και τις ανάγκες μου για ένα file explorer στο κινητό. Τι θέλω από έναν file explorer για το κινητό; απλά πράγματα όπως :
  • Ένα όμορφο στο μάτι interface,
  • Μια φιλική προς τον χρήστη εμπειρία χρήσης,
  • Βασικές λειτουργίες αρχείων: αποκοπή , αντιγραφή, επικόλληση, άνοιγμα αρχείων zip, συμπίεση,
  • Δυνατότητες για addons όπως πχ υποστήριξη αρχείων 7z,
  • Υποστήριξη Root εξερεύνησής (για εμάς τους hardcore users),
  • Υποστήριξη μεταφοράς αρχείων μέσω wifi-ftp,
  • Να είναι δωρεάν (οι trial, demo εκδόσεις δεν προσμετρώνται εδώ).
  Θα εκτιμηθούν επίσης:
  • Ενσωματωμένος text editor,
  • Ενσωματωμένος image viewer,
  • Ενσωματωμένος sound player.
  Αρνητικά χαρακτηριστικά θα ήταν, επιβαρυμένες δυνατότητες όπως
  • ανάλυση χώρων αποθήκευσης αυτόματα στο background,
  • Διαφημιστικά notifications,
  • Ενημερωτικά background services για το επίπεδο της μπαταρίας, ιντερνετικά νέα, και άλλα τέτοια, 
  • Οτιδήποτε άλλο ξεφεύγει πέρα από την χρήση ενός τυπικού file explorer.
  Όλα τα παραπάνω πλην των αρνητικών μέχρι πρότινος ο ES EXPLORER τα ικανοποιούσε και με το παραπάνω, μέχρι που κάποια στιγμή για κάποιον ανεξήγητο λόγο (πιθανώς για χρηματικούς λόγους) οι developers του ES αποφάσισαν πως μάλλον το πρόγραμμα ήταν πολύ τέλειο για να είναι αληθινό… και κάπως έτσι τον άλλαξαν. Προστέθηκαν όλα τα αρνητικά που περιγράφω παραπάνω. Στην αρχή δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία, μετά από ένα update μου ήρθε ένα notification για να ενεργοποιήσω κάτι σχετικά με την παρακολούθηση του επιπέδου μπαταρίας κατά την διάρκεια της φόρτισης. Το αγνόησα. Ύστερα προστέθηκαν στον ES background services τα οποία έλεγχαν για “σκουπίδια” στο κινητό, τα οποία services καταναλώνουν μνήμη, υπολογιστική ισχύ και κατά συνέπεια μπαταρία στο κινητό ενόσω έτρεχαν. Τα αγνόησα και αυτά αν και με ενόχλησαν λίγο. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν μετά από update ο ES έφερνε διαφημιστικά notifications στο κινητό κατά την διάρκεια αδράνειας. Άκουγες το κινητό έλεγες κανένα μήνυμα θα ναι. ΟΟΟΟΟΟΧΙΙΙΙ  ο ES σου στέλνει προσφορές για αχλαδοκάλαμο στην νότια Ζιμπάμπουε και πρέπει να το δεις ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ γιατί τον έχεις εγκατεστημένο. Ε δεν γ#$%#^σαι λέω ρε ES. και τον διέγραψα.
  Image 002
  Εκεί ξεκίνησε η περιπέτεια μου στο play store της google έτσι ώστε να βρω τον αντικαταστάτη του ES.Πήγα λοιπόν στο play store, έγραψα στην αναζήτηση “explorer” (ούτε καν file, για να μου εμφανίζει όλα τα αποτελέσματα) έβαλα φίλτρα “Δωρεάν” και “πάνω από 4 αστέρια”. και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η παρακάτω λίστα:
  Όλους τους παραπάνω file explorer θα τους περάσουμε με φίλτρα όλες τις παραπάνω απαιτήσεις που περιέγραψα ότι θα ήθελα ένα λογισμικό τέτοιου τύπου να έχει, και κάπως έτσι θα βρούμε τον επόμενο καλύτερο file explore μετα τον ES. Εδώ να τονίσω πως έχω διαλέξει μόνο δωρεάν εκδόσεις, όσες ήταν δοκιμαστικές ή demo τις αφαίρεσα, δεν έχει νόημα να δούμε κάτι το οποίο δεν ικανοποιεί τον περιορισμό του δωρεάν.Έχουμε και λέμε:
   

  Fx File explorer

  Untitled-001
  Όμορφος στο μάτι με πολύ εύκολη εμπειρία χρήσης, (πχ χρειάζεται παρατεταμένο άγγιγμα για να μπορέσεις να διαλέξεις βασικές λειτουργίες όπως αποκοπή, αντιγραφή κτλ.) υποστηρίζει εξερεύνηση root, δεν υποστηρίζει όμως μεταφορά αρχείων μέσω wifi στον υπολογιστή, μεγάλο αρνητικό αυτό. Σε δοκιμές που έκανα ανοίγει, διαβάζει, συμπιέζει και αποσυμπιέζει μορφές αρχείων όπως Zip και 7zip (το ζητούμενο), επιπλέον χρήσιμα χαρακτηριστικά που είχε ο εν λόγω explorer ήταν το split view, αρκετά χρήσιμο όταν έχεις να κάνεις πολλές εργασίες με αρχεία, υποστήριζε άνοιγμα πολλαπλών παραθύρων, διέθετε επιπλέον text editor δικό του ενσωματωμένο, και τέλος πολύ καλή δυνατότητα επιλογής θέματος και customize του περιβάλλοντος του interface. Τέλος να σημειώσω πως υποστηρίζει addons δεν έχει βέβαια μεγάλη γκάμα από αυτά αλλά εντάξει, είναι αποδεκτό αυτό , και επίσης διαθέτει cleaning tool ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΟ BACKGROUND, το τονίζω πολύ αυτό για να το βλέπουν μερικοί developers.
   
  Εν ολίγης καλύπτει τα περισσότερα αλλά χάνει σε ένα βασικό τομέα, την μεταφορά. Developers αν διαβάζετε αυτήν την κριτική, ξέρετε τι να κάνετε για το 10άρι.
   
  8,5/10
   
   

  Asus File Explorer

   Untitled-002
  Ο asus File Explorer όταν τον ανοίγεις σε βάζει σε μια οθόνη προβολής διαφόρων τύπων αρχείων με αριθμούς το κάθε ένα . (πχ έχει 314 εικόνες, 7 βίντεο, 26 συμπιεσμένα αρχεία… κτλ ). Δεν μπορώ να πω ότι με κάλυψε πλήρως το interface του, αν και εύκολο γενικά στο μάτι σε κάποια σημεία με δυσκόλεψε, όπως πχ στο ότι οι μόνες προβολές αρχείων ειναι σε λίστα και σε προεπισκόπηση (μεγάλα εικονίδια), η εμπειρία χρήσης είναι σχετικά καλή υστερεί όμως σε μερικά σημεία, όπου ο χρήστης πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα που σε άλλους explorer γίνονται πιο γρήγορα όπως πχ για να να αντιγράψεις ένα μόνο αρχείο θα πρέπει να κρατήσεις παρατεταμένο άγγιγμα, να γίνει τικ το αρχείο και ύστερα να πας στο μενού για να το αντιγράψεις. Διαθέτει πολύ λίγες ρυθμίσεις, δεν είναι παραμετροποιήσιμο ούτε δέχεται addons, κάνει όμως μεταφορές αρχείων μέσω wifi και συγκεκριμένα με πρωτόκολλο ftp.  Διαθέτει αναλυτή χώρου και κάδο ανακύκλωσης, όπου το πρώτο ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΟ BACKGROUND. Δοκίμασα να κάνω προβολή αρχείων 7zip και zip δεν ήταν δυνατό για προβολή, μόνο αποσυμπίεση αρχείων zip ήταν δυνατό να γίνει και συμπίεση αντίστοιχα. Τέλος δεν υποστηρίζει root εξερεύνηση.
   
  Ο συγκεκριμένος explorer αν και πολλά υποσχόμενος, με άφησε απογοητευμένο. Θέλετε δουλίτσα ακόμη εκεί πίσω στους κώδικες σας developers!
   
  6/10.
   

  MK explorer

  003
  Ο εν λόγω explorer, εχει ωραίο design με τις απαραίτητες πληροφορίες να φαίνονται στα αρχεία ή στους φακέλους, αν βέβαια σου κόψει να το επιλέξεις από την προβολή για να φαίνονται, διαθέτει το ίδιο περίπου σύστημα αλληλεπίδρασης με τον Asus File Explorer, δηλαδή χρειάζεσαι τουλάχιστον τρία βήματα για να αντιγράψεις ένα αρχείο. Διαθέτει εξερεύνηση root, τόσο προβάλει όσο και συμπιέζει και αποσυμπιέζει αρχεία zip αλλά όχι 7zip.  δεν παίρνει addons, δεν μπορεί να μεταφέρει αρχεία μέσω wifi, έχει όμως αρκετά παραμετροποιήσιμο περιβάλλον όσο αφορά την εμφάνιση… ε εντάξει … τι να το κάνεις το ferrari αν δεν πάει βήμα; Ωραίο το εξωτερικό αλλά… χμμ…
   
  Δεν έχω κάτι άλλο να πω για τον συγκεκριμένο explorer. Είναι ένας τυπικός explorer ο οποίος θα μπορούσε να ήταν και καλύτερος. Α κάτι που ξέχασα εδώ, έχει δικό του music player και προβολέα εικόνων.
   
  4/10
   
   

  File explorer Cheetah Mobile

  004
  Όμορφο και εύκολο interface, και επίσης πολύ φιλική εμπειρία χρήσης προς τον χρήστη, δίνοντας τις κατάλληλες πληροφορίες όποτε χρειάζεται. Εργασίες για ένα αρχείο με δυο κινήσεις επιλογή->αντιγραφή, χωρίς να χρειάζεται να πας να ανοίξεις κάποιο αναδυόμενο μενού στο ενδιάμεσο . Διαθέτει μεταφορά αρχείων σε pc με χρήση ftp πρωτοκόλλου. Διαθέτει εξερεύνηση root, καθώς επίσης και ελάχιστες ρυθμίσεις παραμετροποίησης του περιβάλλοντος (ε και κάτι είναι κι αυτό) διαβάζει , αποσυμπιέζει και συμπιέζει μόνο αρχεία zip. Κατά την διάρκεια των δοκιμών για την συγκεκριμένη ανάλυση, για κάποιο λόγο crashαρε τουλάχιστον δυο φορές, ίσως να μην είναι και τόσο σταθερό λογισμικό ακόμη.
   
  Εν ολίγης έχει σχεδόν ότι χρειάζομαι, αλλά πάλι του λείπει κάτι.
   
  7.5/10.
   
   

  Speed Software Explorer

  005
  Μάλλον απ’ ότι φαίνεται ή Speed Software βιάζεται πολύ να φτιάξει λογισμικά. Δεν μπορώ να πω ότι με άφησε ευχαριστημένο, έχει ωραίο interface στο μάτι αντιγραφές και αποκοπές αρχείων γίνονται και με δυο βήματα,  αλλά είναι πολύ περιορισμένο από πλευράς επεκτασιμότητας και μεταφοράς αρχείων, δεν διαθέτει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Δοκίμασα να ανοίξω αρχείο 7zip και έφαγα πόρτα. Τα zip όμως τα υποστηρίζει κανονικότατα. Διαθέτει root εξερεύνηση αλλά αυτό δεν τον σώζει.
   
  5/10
   
   

  File Commander

  006
  Πρώτο αρνητικό με το που ανοίξουμε το εν λόγω πρόγραμμα ζητάει λογαριασμό για να συνδεθείς πχ facebook, αν και δεν είναι υποχρεωτικό, είναι ένα υπαρκτό ζήτημα. Επίσης πάρα πολλές διαφημίσεις ενοχλητικές, εκεί που πας να κάνεις tap σε ένα αρχείο πετιέται μια full screen διαφήμιση. Έχει καλό interface, είναι φιλικό προς την χρήση και εύκολο σχετικά προς αυτή. Διαθέτει σύνδεση από το κινητό προς server ftp. και επίσης το κινητό γίνεται server ftp.  Ελάχιστα παραμετροποιήσιμος explorer, ούτε addons, ούτε πολλές επιλογές για αλλαγές στο interface. Διαβάζει, συμπιέζει και αποσυμπιέζει αρχεία zip, αλλά όχι 7zip. Διαθέτει μια λειτουργία κρυπτογράφησης αρχείων, που δεν την δοκίμασα ούτε ξέρω κατά πόσο ασφαλής είναι…Επίσης διαθέτει λειτουργία κοινής χρήσης οθόνης, την οποία ούτε αυτή μπόρεσα να δοκιμάσω διότι ήθελε android 5 και πάνω. κι εγώ έχω 4.2.1.
   
  Όταν ένας file explorer είναι καλός και έχει σπαστικές διαφημίσεις, τότε είναι ένας άσχημος explorer.
   
  4/10
   
   

  Super File Explorer

  007
  Άμα οι explorer ήταν οι αδερφοί Mario, και έτρωγαν μανιτάρια για να γίνουν μεγαλύτεροι … αυτός ο explorer παραέφαγε νομίζω. Δεν κατάφερα ποτέ να δω λίστες με αρχεία σε επιλογές όπως χώρος αποθήκευσης συσκευής και κάρτα SD, κάποιο bug υποθέτω. Στα Downloads μπόρεσα να δω λίστες με αρχεία και μπορώ να πω ότι το interface του εκεί ήταν ικανοποιητικό και φιλικό προς τον χρήστη (2 βήματα), δεν διαβάζει ωστόσο zip ή 7zip αποσυμπιέζει και συμπιέζει μόνο zip. Υποστηρίζει μεταφορές αρχείων μέσω wifi σε pc, δεν εντόπισα εξερεύνηση root κακό πολύ αυτό. Και επίσης πάρα πολύ άσχημα πράγματα που εντόπισα στον εν λόγω explorer, ήταν το ότι έστελνε διαφημίσεις με push notifications, διέθετε smart lock με background service, καθώς επίσης και cleaner με τον ίδιο τρόπο λειτουργίας. Μιλάμε για πλήρη αντιγραφή του ES Explorer. Και γενικώς τίγκα στην διαφημίσεις το συγκεκριμένο λογισμικό.
   
  Δεν με ικανοποίησε σχεδόν καθόλου.
   
  2/10
   
   

  Συμπεράσματα

  Δεν με κάλυψαν πλήρως οι παραπάνω explorers σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω στα άδυτα του google play store, αλλά δεν έχω τον απαιτούμενο χρόνο να γράψω έναν τόμο αναλύσεις σχετικά με τον καλύτερο file explorer. Αν θεωρείτε εσείς πως έχετε βρει τον καλύτερο, γράψτε μου στα comments, και θα το δω. Εγώ προς το παρόν θα βολευτώ με τον FX File Explorer. Το δίλλημα για μένα πάντως πριν καταλήξω στον FX File Explorer ήταν μεταξύ FX και Cheetah File explorer. Και … ο λόγος τώρα πια… δικός σας.
  File Explorer για Android : το εργαλείο που έγινε ανάγκη
  • Σχόλια
  • Συνδέσεις
  Κορυφή