ΝΕΑ

  Ενα ενδιαφέρον πείραμα  Η όλη ιδέα πίσω από αυτό το μοναδικό πείραμα ήταν να δοκιμάσουμε πόσο εύκολο είναι στην πραγματικότητα να μπει καποιος σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο και πόσο δύσκολο είναι να βγει απο εκει. Ο Αμερικανός ψυχολόγος Rosenhan συγκέντρωσε 8 άτομα (τρεις γυναίκες και πέντε άντρες) και ο καθένας από αυτούς μπορεσε να μπει σε ένα διαφορετικό ψυχιατρικό νοσοκομείο. "Ανάμεσά τους, υπήρχαν τρεις ψυχολόγοι, ένας παιδίατρος, ένας ψυχίατρος, ένας ζωγράφος και μια νοικοκυρά που  ακουγαν «φωνές» και επαναλαμβάνον συνεχεια τρεις λέξεις - «άδειο», «θαμπό», «θολό».

   Ο Rosenhan δηλώνει ότι φοβόταν ότι θα μπορούσαν εύκολα να παγιδευτούν στο νοσοκομείο και να φανερωθουν. Τη στιγμή που οι συμμετέχοντες βρισκονταν σε αυτά τα νοσοκομεία, όλοι τους ισχυρίστηκαν ότι τα συμπτώματά τους εξαφανίστηκαν και αισθάνθηκαν καλά αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να απελευθερωθούν.Στην πραγματικότητα, κανένας υπάλληλος δεν παρατήρησε ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να παραποιούσαν  την ψυχική υγεία τους. 

  Χρειάστηκαν 7 έως 50 ημέρες για κάθε συμμετέχοντα να βγει, αλλά κανείς δεν βγηκε ως «υγιής». Κάθε άτομο απελευθερώθηκε με τις διαταραχές όπως η μανιοκαταθλιπτική διαταραχή και ακόμη και  σχιζοφρένεια.Παρόλο που οι συμμετέχοντες ενήργησαν εντελώς φυσιολογικά, οι ενέργειές τους, όπως το γράψιμο ενός ημερολογίου, θεωρήθηκαν διαταραγμένες. Οι ασθενείς αντιμετωπίστηκαν επίσης ανεπαρκώς, παρόλο που οι συμμετέχοντες ήταν ευγενικοί στο προσωπικό.

  .Ολόκληρο το πείραμα κατέληξε σε ένα απλό συμπέρασμα: οι εγκαταστάσεις ψυχικής υγείας είναι πιο πρόθυμες να διαγνώσουν σωστά ένα υγιές άτομο οτι είναι άρρωστο, παρα ένα άρρωστο άτομο οτι είναι υγιές. "Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να διακρίνουμε τον υγιή από τον τρελο στα ψυχιατρικά νοσοκομεία", γράφει ο Rosenhan.
  >

  Ενα ενδιαφέρον πείραμα
  • Σχόλια
  • Συνδέσεις
  Κορυφή