ΝΕΑ

  Οι μέλισσες και το μέλλλον μας

   Όντας σημαντικοί συντελεστές στην αναπαραγωγή διαφόρων φυτών, οι μέλισσες αποτελούν έναν από τους πιο ολοκληρωμένους επικονιαστές στη φύση. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για την επικονίαση του 75% των καλλιεργειών στον κόσμο. Ωστόσο, πεθαίνουν γρήγορα. Μέσα σε μια περίοδο 3 μηνών, η Βραζιλία έχει χάσει πάνω από 500 εκατομμύρια μέλισσες, αφήνοντας το μέλλον της τροφής μας υπό αμφισβήτηση.

  Αναφέρεται ότι 500 εκατομμύρια μέλισσες βρέθηκαν νεκρες από μελισσοκόμους σε τέσσερα κράτη της Βραζιλίας - 400 εκατομμύρια στο Rio Grande do Sul, 7 εκατομμύρια στο Σάο Πάολο, 50 εκατομμύρια στη Σάντα Καταρίνα και 45 εκατομμύρια σε Mato Grosso do Sul.Οι ερευνητές κατηγορούν για αυτή τη κατάσταση  την υψηλή αύξηση της χρήσης φυτοφαρμάκων.Από τον Ιανουάριο η Βραζιλία έχει εγκρίνει σχεδόν 300 νέα φυτοφάρμακα για χρήση σε καλλιέργειες.

  Οι ερευνητές βρήκαν ίχνη φυτοφαρμάκων, όπως το fipronil, σε μερικές από τις νεκρές μέλισσες. Είναι ένα εντομοκτόνο το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για κτηνιατρικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα για να απαλλαγούμε από ψύλλους και κρότωνες.Όχι μόνο αυτό σημαίνει ότι τα φυτοφάρμακα είναι επιβλαβή για τις μέλισσες, αλλά και η επίδραση στον άνθρωπο είναι επίσης ανησυχητική.Ο Αλμπέρτο ​​Μπάστο, πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοκαλλιεργητών της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας της Βραζιλίας, δήλωσε στο Bloomberg ότι: "Ο θάνατος όλων αυτών των μελισσών είναι ένα σημάδι ότι δηλητηριαζόμαστε".Τα συμπεράσματα δικά σας.


  Οι μέλισσες και το μέλλλον μας
  • Σχόλια
  • Συνδέσεις
  Κορυφή