ΝΕΑ
    Από το Blogger.

    RSS Feed's - Ροές Δεδομένων

    rss


    Το ακρωνύμιο RSS, από τον αγγλικό όρο Really Simple Syndication (Πολύ Απλή Διανομή), αναφέρεται σε μία προτυποποιημένη μέθοδο ανταλλαγής ψηφιακού πληροφοριακού περιεχομένου διαμέσου του Διαδικτύου, στηριγμένη στην πρότυπη, καθιερωμένη και ευρέως υποστηριζόμενη γλώσσα σήμανσης XML. Ένας χρήστης του Διαδικτύου μπορεί έτσι να ενημερώνεται αυτομάτως για γεγονότα και νέα από όσες ιστοσελίδες υποστηρίζουν RSS, αρκεί να έχει εγγραφεί ο ίδιος συνδρομητής στην αντίστοιχη υπηρεσία της εκάστοτε ιστοσελίδας. Οι εν λόγω ενημερώσεις («ροές RSS», αγγλ: «RSS feeds») περιέχουν τα πλήρη δεδομένα, σύνοψη των δεδομένων, σχετικά μεταδεδομένα, ημερομηνία έκδοσης κλπ, ενώ αποστέλλονται αυτομάτως στον συνδρομητή μέσω Διαδικτύου.

    Συνήθως η διαδικασία απαιτεί ένα ειδικό λογισμικό «αναγνώστη» (το οποίο μπορεί να είναι ενσωματωμένο στον πλοηγό Web του χρήστη), όπου κάποιος πληκτρολογεί τη διεύθυνση URL της ζητούμενης ροής μιας ιστοσελίδας, ώστε να εγγραφεί σε αυτήν ως συνδρομητής. Ο αναγνώστης ελέγχει τακτικά για ενημερώσεις περιεχομένου τις καταγεγραμμένες ροές, από όλες τις διαφορετικές πηγές στις οποίες είναι εγγεγραμμένος ο συνδρομητής, αναλαμβάνοντας από μόνος του να μεταφέρει τις εν λόγω ενημερώσεις όποτε χρειάζεται και να τις συγκεντρώνει στον υπολογιστή του χρήστη. Ο αναγνώστης παρέχει στον εκάστοτε χρήστη μία κοινή και εξατομικευμένη διασύνδεση για όλες τις ροές που ο ίδιος έχει επιλέξει να παρακολουθεί.

    Το πρότυπο RSS υπάρχει από το 1999, ωστόσο παλαιότερες, όχι τόσο επιτυχημένες τεχνολογίες παρόμοιου σκοπού (οι οποίες βέβαια δεν αξιοποιούσαν την καθιερωμένη σήμερα γλώσσα XML, καθώς αυτή δεν είχε εμφανιστεί πριν το 1998) κυκλοφορούσαν από τα μέσα της δεκαετία του 1990. Περί το 2005, το RSS άρχισε να υποστηρίζεται ευρέως από τους δημοφιλέστερους πλοηγούς Web και γρήγορα καθιερώθηκε, ιδιαιτέρως λόγω της εξάπλωσης κατά την ίδια περίοδο των προσωπικών ιστολογίων με τακτική ανανέωση περιεχομένου. Οι ομάδες κατασκευής των εν λόγω πλοηγών είναι που επέλεξαν τότε ένα λογότυπο για την τεχνολογία RSS. Πολύ γρήγορα έκανε την εμφάνισή του και το ανταγωνιστικό ως προς το RSS, αλλά επίσης στηριγμένο στην XML, πρότυπο Atom.


    Με λίγα λόγια…
    το RSS είναι ένας τρόπος “αυτόματης” ενημέρωσης των χρηστών για κάτι νέο που προκύπτει στις ιστοσελίδες που παρακολουθεί. Δεν χρειάζεται δηλαδή να επισκέπτεστε συνέχεια την ιστοσελίδα που σας ενδιαφέρει για να δείτε αν έχει δημοσιευθεί κάτι καινούργιο, αρκεί να έχετε ένα RSS σύνδεσμο όπου τα νεότερα δημοσιευμένα στοιχεία, θα έρχονται από μόνα τους σε εσάς χωρίς να χρειαστεί καν να επισκεφτείτε την σελίδα αυτή!

    Βοηθητικά Video


    Σήμερα η πλειοψηφία των ιστοσελίδων που υπάρχουν στο διαδίκτυο υποστηρίζουν την τεχνολογία RSS, και χρήση της αυξάνεται συνεχώς. Η Χρήση αυτής της τεχνολογίας για έναν απλό χρήστη γίνεται μέσω μιας διεύθυνσης ροής (RSS Feed), την οποία εκμεταλλεύεται η εκάστοτε εφαρμογή διαβάζοντας την ροή αυτή και δίνοντας στον χρήστη μια κατανοητή μορφή, των νέων δημοσιευμάτων. Μερικές απο τις εφαρμογές που υποστηρίζουν την τεχνολογία RSS είναι:
     
    1. RSSOwl (Windows, Linux, Mac) Το RSSOwl είναι μια εφαρμογή η οποία σας επιτρέπει να συλλέξετε δεδομένα RSS, καθώς επίσης να οργανώσετε, ενημερώστε και αποθηκεύσετε αυτές τις πληροφορίες που προέρχονται από οποιαδήποτε συμβατή RSS πηγή. Το RSSOwl έχει εύκολο interface, και εκτός από τις συνήθεις λειτουργίες (προβολής, αποθήκευσης κ.α.) διαθέτει λειτουργία προβολής ροών χωρίς σύνδεση, κοινή χρήση με ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και πολλά άλλα. 
       
    2. Feedreader (Windows) Το Feedreader είναι μια ελεύθερη λύση για την συλλογή δεδομένων RSS, η οποία προσφέρει ομαδοποίηση των ροών αυτών, και άλλων πληθώρων λειτουργιών σε ένα φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον.
       
    3. Google Reader (Web) Το Google Reader είναι μια λύση για όλες τις πλατφόρμες καθώς είναι βασισμένη στην Google, αυτό την κάνει μια πολύ εύχρηστη και χρήσιμη διαδικτυακή εφαρμογή, μέσω της οποίας σε οποιαδήποτε σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκεστε μπορείτε να έχετε τις ροές, μαζί με ότι νέο υπάρχουν σε αυτές, χωρίς να χρειάζεται κάποια περεταίρω εγκατάσταση λογισμικού στον υπολογιστή σας.
       
    Επίσης να σημειώσουμε πώς αρκετές εφαρμογές φυλλομετρητών (broswers, πχ firefox) διαθέτουν ενσωματωμένο feed reader όπου μπορείτε χωρίς μεγάλη δυσκολία να ενημερώνεστε άμεσα καθώς σερφάρετε στο internet για ότι νέο υπάρχει. Επίσης υποστηρίζεται από το Google Desktop, και το Mozilla Thunderbird.



    Παρακάτω σας παραθέτουμε τους διαθέσιμους συνδέσμους μας για ροές δεδομένων:
    RSS
    ΡΟΗ
    ATOM
    Περιεχομένου
    Σχολίων



    Για απορέις μπορείτε να μας ρωτήσετε με ένα σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση, ή διαμέσου του συνδέσμου επικοινωνίας.
    Κορυφή