ΝΕΑ
  Από το Blogger.

  Η έννοια των στάσεων του σώματος κατα την διάρκεια του ύπνου

  16_-sleeping-couple
  Σφιχταγκαλιασμένοι; Ή μήπως πλάτη με πλάτη; Οι στάσεις... ύπνου των ζευγαριών αποκαλύπτουν πολλά για την ποιότητα της σχέσης τους!

  Από ψυχαναλυτική πλευρά, ο τρόπος που κοιμόμαστε δείχνει την εμβρυακή στάση που πιθανόν είχαμε μέσα στη μήτρα ή ακόμα και τη σχέση με τη μητέρα μας. Μπορεί επίσης να μας πει πολλά για την προσωπικότητα και την κοινωνικοποίησή μας. Όσον αφορά στα ζευγάρια, είναι εύκολο να βγάλουμε συμπεράσματα για την ποιότητα της σχέσης με βάση τη στάση που υιοθετούν στον ύπνο οι δύο σύντροφοι. Σύμφωνα μάλιστα με το σεξολόγο και ειδικό στις σχέσεις τον δύο φύλων δρα Gerard Leleu, συγγραφέα του βιβλίου «Πώς να κοιμάστε καλά μαζί» ( «L' art de bien dormir a deux» ), οι στάσεις των ζευγαριών στον ύπνο είναι σαν... σεισμογράφος που διαγράφει τις εντάσεις ή το καλό κλίμα που επικρατεί στη σχέση. Φανερώνουν αν υπάρχει πάθος, έλξη, συναίσθημα, προβλήματα ή αντιθέσεις. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι οι στάσεις ύπνου εξελίσσονται με το χρόνο, ενώ οι ανάγκες φαίνεται να ποικίλλουν. Κάποιοι, για παράδειγμα, αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αποκοιμηθούν χωρίς το ταίρι τους, αφού μόνο με την αγκαλιά του συντρόφου τους αισθάνονται ασφάλεια, ενώ άλλοι δεν αντέχουν καθόλου τα σφιχταγκαλιάσματα. (Πράγμα που μπορεί να ξεκινά απ' την ασφυκτική εμπειρία που είχαν βιώσει στην αγκαλιά της μητέρας τους!)


  1. Στάση Νο 1 
   spoon Εκείνος την αγκαλιάζει, ενώ εκείνη έχει γυρισμένη την πλάτη και είναι σε εμβρυακή στάση. Το σώμα του και το σώμα της σχηματίζουν δύο καμπύλες (η μια μέσα στην άλλη).

   Είναι η πιο συνηθισμένη και ταυτόχρονα αγαπημένη στάση ύπνου για τα περισσότερα ζευγάρια. Εκείνος υποδηλώνει μια προστατευτική διάθεση απέναντι στην καλή του, ενώ εκείνη κερδίζει την επιβεβαίωση που χρειάζεται. Δείχνει ότι οι ρόλοι είναι μάλλον παραδοσιακά κατανομημένοι, με τον άντρα στη θέση του προστάτη-κατακτητή. Ταυτόχρονα, η στάση αυτή αποτελεί καλό σημάδι, γιατί δείχνει ότι υπάρχει ολοκλήρωση στη σχέση.

  2. Στάση Νο 2
   zen_style Όταν οι δύο κοιμούνται πλάτη με πλάτη, όμως τα σώματά τους ακουμπούν το ένα το άλλο.

   Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα για πιθανή ψυχρότητα στη σχέση. Η στάση αυτή, εκτός του ότι υποδηλώνει μεγάλη τρυφερότητα, είναι και άκρως ερωτική (ιδιαίτερα αν το σημείο επαφής είναι τα οπίσθιά σας!). Είναι συνήθως δείκτης μιας σχέσης στην οποία το σεξ μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο. Πιθανόν όμως το ζευγάρι ν' αποφεύγει τις πολλές ερωτήσεις ή αναλύσεις σε άλλα επίπεδα.

  3. Στάση Νο 3
   leg_hug Εκείνος κοιμάται ανάσκελα με ανοιχτά τα χέρια (μοιάζει δηλαδή σαν σταυρό) και εκείνη κοιμάται δίπλα του με γυρισμένη την πλάτη σε εμβρυακή στάση.

   Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για ένα έξυπνο και φιλελεύθερο ζευγάρι, αρκετά ερωτευμένο. Δείχνουν ξεκάθαρα ότι επιθυμούν να εξασφαλίσουν τη βολή τους στον ύπνο, πράγμα που μπορεί να υποδηλώνει υποσυνείδητα ότι ο καθένας προσπαθεί και επιδιώκει να διατηρήσει ως ένα βαθμό ανεξαρτησία και αυτονομία μέσα στη σχέση κι ότι αποφεύγουν να καταπιέζουν ο ένας τον άλλο.

  4. Στάση Νο 4
   honeymoon_hug Οι δυο τους κοιμούνται αντικριστά, με τα πρόσωπα πολύ ή λιγότερο κοντά και τα χέρια να ακουμπούν ή να κρατιούνται.

   Είναι η στάση που συνήθως παίρνουν στον ύπνο τα καινούργια ζευγάρια, που μόλις έχουν ξεκινήσει τη ερωτική τους σχέση. Είναι χαρακτηριστική της αυτοκόλλητης φάσης και δείχνει την έντονη διάθεση να είναι οι δύο σύντροφοι συνέχεια μαζί και να μη χάσουν ο ένας τον άλλο. Δείχνει ότι υπάρχει πάθος, έρωτας, διάθεση για επικοινωνία. Είναι σίγουρα μια ιδιαίτερα ερωτική στάση, όμως όχι αρκετά πρακτική, αφού δεν αφήνει το σώμα να ξεκουραστεί. Γι' αυτό συνήθως, με το πέρασμα του χρόνου, τα περισσότερα ζευγάρια την αφήνουν και υιοθετούν κάποια άλλη.

  5. Στάση Νο 5
   cliff_hanger Πλάτη με πλάτη, χωρίς ο ένας ν' ακουμπά το σώμα του άλλου.

   Μια στάση που υιοθετούν τα περισσότερα ζευγάρια έπειτα από καβγά. Υπό φυσιολογικές συνθήκες δείχνει ότι δεν υπάρχει επαφή μεταξύ τους κι ότι πιθανόν να έχουν χαθεί το συναίσθημα και η επικοινωνία. Είναι σημάδι ότι υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος από τον έναν ή και από τους δύο για τη σχέση τους. Είναι επίσης πιθανό ο ένας από τους δύο να περνάει κάποια περίοδο αυξημένου στρες ή να βιώνει το αίσθημα της εγκατάλειψης και της μοναξιάς.

  6. Στάση Νο 6
   sweethearts_cradle Το κεφάλι του ενός ακουμπάει στο στήθος του άλλου, ο οποίος συνήθως αγκαλιάζει με το χέρι την εξωτερική πλευρά.

   Πρώτη στις προτιμήσεις των ζευγαριών, είναι μια στάση που δείχνει ότι υπάρχει έρωτας, αγάπη, τρυφερότητα ανάμεσα στα δύο μέλη της σχέσης. Η γυναίκα που συνηθίζει ν' ακουμπά το κεφάλι στο στήθος του άντρα δείχνει την ανάγκη να αισθάνεται ότι μπορεί να στηριχθεί στο σύντροφό της. Ο άντρας, αντίθετα, που ακουμπά το κεφάλι στο στήθος της γυναίκας δείχνει ότι έχει ανάγκη από μια σύντροφο με μητρικές διαθέσεις. Είναι μια φοβερά ερωτική στάση, γιατί επιτρέπει στον ένα να ανασαίνει τις φερμόνες του άλλου, ενώ είναι ιδανική για την ενίσχυση της επικοινωνίας.


  Κάθε ζευγάρι έχει δικές του συνήθειες στον ύπνο του. Αυτές που παρουσιάσαμε είναι μερικές απο τις πιο απλούστερες στάσεις κατά την διάρκεια του ύπνου. Περίπου το 20% των ζευγαριών, κοιμούνται σε διαφορετικά κρεβάτια, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι οι σχέσεις τους βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Εάν ανησυχείτε για το μέλλον στην σχέση σας συμβουλευτείτε ένα σύμβουλο ζευγαριών, μην βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα. Μην ξεχνάμε πώς οι άνθρωποι στον ύπνο τους ενεργούν υποσυνείδητα και τις περισσότερες φορές αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να επικοινωνείτε με τον σύντροφό σας και να συζητάτε για πράγματα που σας ικανοποιούν έτσι ώστε και οι δυο πλευρές να είναι "ευχαριστημένες" και όλα θα πάνε καλά.


  Πηγή:typos.com.cy

  Προσωπικότητα και στάσεις ύπνου....

  Μελέτες έχουν δείξει ότι από τη στάση που παίρνουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την προσωπικότητα μας.


  Untitled-1


  1. Εμβρυική Στάση (Foetus):
   Οι άνθρωποι που κοιμούνται με αυτήν τη στάση είναι συνήθως σκληροί εξωτερικά αλλά ευαίσθητοι συναισθηματικά. Πολλές φορές ντροπαλοί με άλλους στην αρχή κάποιας σχέσης (οποιουδήποτε είδους σχέσης) αλλά άνετοι στην πορεία.
  2. "Τεντωμένη" Στάση (Log):
   Αυτοί οι άνθρωποι είναι συνήθως κοινωνικοί και τους αρέσει να ανακατεύονται με το πλήθος. Είναι πολύ ανοιχτοί με τους ξένους και με καινούρια πράγματα αλλά καμιά φορά αυτό μπορεί να αποδειχτεί αφέλεια.
  3. "Ονειροπόλος" (Yearner):
   Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της στάσης είναι τα απλωμένα χέρια μπροστά, οι άνθρωποι που κοιμούνται κατ'αυτον τον τρόπο είναι ναι μεν ανοιχτοί αλλά πολλές φορές απότομοι στους τρόπους και στη συμπεριφορά. Είναι αυτοί που δε παίρνουν εύκολα αποφάσεις αλλά εφόσον την πάρουν δεν τις αλλάζουν.
  4. Στρατιώτης (Soldier):
   Ουσιαστικά είναι ύπνος σε στάση προσοχής. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αρκετά συντηρητικοί και εξαιρετικά χαμηλών τόνων. Παρόλα αυτά θέτουν υψηλα standards και για τους γύρω τους αλλά και για τον εαυτό τους.
  5. "Ελεύθερη Πτώση" (freefall):
   Κοινώς 'μπρουμητα', είναι η στάση ύπνου που μας δείχνει ανθρώπους που είναι κοινωνικοί αλλά μερικές φορές νευρικοί, μην αντέχοντας κριτική ή ακραίες καταστάσεις.
  6. Αστερίας (starfish):
   Οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ ανοιχτοί, έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να προσφέρουν βοήθεια και να ακούσουν τους άλλους χωρίς να θέλουν να είναι στο επίκεντρο της προσοχής.

  Από άποψης διαταραχής του ύπνου και υγείας, η στάση του “Ελεύθερη πτώση” (freefaller) είναι καλή για την πέψη λόγο της καλής θέσης του στομάχου, ενώ η στάση του “Αστερίας” (starfish) είναι αυτή που τις περισσότερες φορές προκαλεί ροχαλητό και ανήσυχο ύπνο. Επιπλέον μόνο ένα 5% των ανθρώπων δεν έχουν σταθερή στάση ύπνου όλη τη νύχτα.

  Πηγή: stivoz.com

  Η έννοια των στάσεων του σώματος κατα την διάρκεια του ύπνου
  • Σχόλια
  • Συνδέσεις
  Κορυφή