ΝΕΑ
    Από το Blogger.

    Δόμηση φιλική προς το περιβάλλον

    Spiti5 copy2
    Η δόμηση με φυσικά υλικά μιας κατασκευής μαζί με τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, είναι  νέοι τρόποι δόμησης  που έχουν σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας στην πρώτη φάση της κατασκευής μιας κατοικίας και στη  διατήρηση σταθερών συνθηκών διαβίωσης με την βιοκλιματική αρχιτεκτονική καταλήγουν σε τεράστιο περιβαλλοντολογικό αλλά και οικονομικό όφελος. Η δόμηση με φυσικά υλικά είναι ένας  νέος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατασκευή με τη  χρήση φυσικών υλικών, προσεκτικά επιλεγμένων ή και ανακυκλωμένων, με  απλά εργαλεία  και τεχνικές.
     
    Σε όλους σχεδόν τους τόπους η φύση μας εξασφαλίζει τα δομικά υλικά που χρειαζόμαστε. Επειδή τα υλικά αυτά χρειάζονται ελάχιστη επεξεργασία ή μεταφορά, τα οικονομικά και περιβαλλοντολογικά κόστη είναι χαμηλά. Μερικά από  ανανεώσιμα  υλικά  (όπως τα δένδρα και το άχυρο) και κάποια άλλα (όπως οι πέτρα και το χώμα) υπάρχουν σε τέτοια αφθονία που είναι πρακτικά ανεξάντλητα. Ένα από τα πλεονεκτήματα του να κτίζει κάποιος με τοπικά υλικά είναι ότι το κτίριο βρίσκεται σε πλήρη οπτική αρμονία με το περιβάλλον.Αντίθετα από τα οικολογικά δομικά υλικά, τα φυσικά υλικά εμπεριέχουν καθόλου ή ελάχιστη επεξεργασία. Η χρήση τους δεν συνεισφέρει στην καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, την μόλυνση και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα. Η γη είναι μη τοξική και τελείως ανακυκλώσιμη. Σ’ αυτή την εποχή της περιβαλλοντολογικής υποβάθμισης και της έλλειψης φυσικών πόρων με τις χιλιάδες κρυμμένες τοξίνες στα σπίτια μας  δεν είναι λογικό να επιστρέψουμε σε πιο αθώα φθηνά και υγιεινά οικοδομικά υλικά;



    Σπίτια από Άχυρο
    straw3
    450px-straw_bale_house03Το άχυρο σαν οικοδομικό υλικό αποτελεί ανανεώσιμη πηγή, έχει εξαιρετικές μονωτικές δυνατότητες, καλύτερες από οποιοδήποτε άλλο υλικό και είναι πολύ εύκολο στο κτίσιμο. Τα σπίτια από άχυρο  είναι πολύ της μόδας στην Αγγλία και στις νοτιοδυτικές ηνωμένες πολιτείες όπου υπάρχουν συγκεκριμένοι για αυτά πολεοδομικοί κανονισμοί ακόμη και δυνατότητα εξασφάλισης στεγαστικού δανείου από τράπεζες. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο να κρατηθεί το άχυρο στεγνό γιατί αλλιώς θα σαπίσει. Για αυτόν το σκοπό  πρέπει οι τοίχοι  από άχυρο να αναπνέουν. Επί πλέον κάθε διαρροή υγρασίας στον τοίχο έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή φθορά του. Τα έντομα και τα τρωκτικά είναι άλλοι πιθανοί εχθροί του άχυρου έτσι τα επιχρίσματα πρέπει να αντέχουν στις επιθέσεις τους. Υπάρχουν δύο κατηγορίες  σπιτιών από άχυρο . Αυτά στα οποία οι τοίχοι δέχονται το βάρος της οροφής και αυτά που έχουν ξύλινο σκελετό.
         
    29-10-2011 7-35-49 μμ 29-10-2011 7-45-24 μμ
     
    Έχουν  μηδενική θερμοχωρητικότητα  οι τοιχοποιίες από άχυρο και  δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν  για παθητικά ηλιακά συστήματα.  Η κατασκευή τοίχων από άχυρο είναι εξαιρετικά γρήγορη ενώ το κόστος του που μπορεί να είναι σχετικά υψηλότερο από κάποιες άλλες πρακτικές, αξίζει σίγουρα τα λεφτά του λόγω της εξαιρετικής μόνωσης που παρέχει και τα έξοδα για τη θέρμανση ολοκλήρου του σπιτιού είναι πολύ λιγότερα  σε σύγκριση με άλλα.Τέλος, είναι ανθεκτικά στο σεισμό και στους ισχυρούς άνεμους και έχουν καλή ηχομόνωση.
        
    FoundationWallsPlate3Xbc strawbalewindow 
    WorkingTogetherCXbc strawbalehouseinside
    800px-straw_bale_house Straw4
    Κάντε κλικ για μεγέθυνση


       
    Σπίτια από καυσόξυλα
    fcordwood 2
    afterfix2Από μακριά, μοιάζει με λιθοδομή  αλλά  από κοντά είναι σπίτι  από  καυσόξυλα   και  κονίαμα.  Χρησιμοποιούνται αποφλοιωμένα  κούτσουρα  στεγνά  για την κατασκευή   της τοιχοποιίας  μετά την ξήρανση οι κορμοί των ξύλων  κόβονται σε διαστάσεις από 16 έως 24cm οι διαστάσεις τις τοιχοποιίας συνολικά σε πάχος  είναι  από 12 έως 36 cm.  Τα θεμέλια του σπιτιού  είναι συνήθως από 18 έως 24cm από το έδαφος για προστασία από το νερό της βροχής  και το πιτσίλισμα .Τα μαλακά ξύλα όπως κέδρο και πεύκο  χρησιμοποιούνται   συνήθως επειδή είναι πιο σταθερά.
      
    29-10-2011 10-58-10 μμ 29-10-2011 10-58-44 μμ

    Αυτοί  οι τοίχοι προσφέρουν τόσο μόνωση  όσο και θερμότητα. Ενώ το κονίαμα που χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή των σπιτιών από  καυσόξυλα  είναι ένα μίγμα από τσιμέντο Portland, ασβέστη και νερό, μερικοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να συνδυάζουν   καυσόξυλα με καλαμπόκι, σε αντικατάσταση του κονιάματος που είναι επιβλαβές κατά την παράγωγη του . Είναι πολύ εύκολα να κατασκευαστεί ένα τέτοιο σπίτι και πολύ γρήγορα από ότι ένα συμβατικό.
       
    2storyeast OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    OLYMPUS DIGITAL CAMERA          120710f
    OLYMPUS DIGITAL CAMERA          1872572543_b341b6fa37
    Κάντε κλικ για μεγέθυνση


      
    Σπίτια από ρευστό χώμα
    3_Sunset
    rammed-earth-tamperΕίναι μια αρχαία τεχνική η όποια έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν  για την κατασκευή  του  Σινικού  Τείχους της Κίνας.   Ορισμένες πόλεις  της Γαλλίας έχουν μια παράδοση 300 χρόνων από τη χρήση  αυτού  του οικοδομικού υλικού.    Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ασβεστόλιθο το έδαφος  ενεργεί ως «τσιμέντο», με εξαιρετική πρόσφυση και συμπύκνωση. Η τεχνική του να  κτίζεις σπίτια από ρευστό χώμα  έχει δει μια τεραστία  αναγέννηση τα τελευταία χρόνια, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν φυσικούς   μεθόδους για τα  κτίρια τους.
      
    30-10-2011 2-33-01 μμ 30-10-2011 2-32-27 μμ

    Το οικοδομικό υλικό  μπαίνει στη διαδικασία της συμπίεσης που είναι  ένα μείγμα από υγρό χώμα με άμμο, χαλίκι, πηλό,  άργιλο ή τσιμέντο. Ένα εξωτερικό πλαίσιο  στήριξης  παίρνει το επιθυμητό σχήμα των τοίχων. Το κόστος των υλικών είναι μικρό, αλλά η εργασία μπορεί να κοστίσει λόγο του μηχανικού εξοπλισμού. Όπως κάθε βιώσιμη ανάπτυξη, η απόδοση μπορεί να είναι λίγο πιο υψηλή  αλλά με την πάροδο του χρόνου το κόστος λειτουργίας του σπιτιού θα  είναι χαμηλότερο. Οι τοίχοι, με  την εξαιρετική θερμική μάζα τους,  απορροφούν τη  θερμότητα. Δροσίζουν το καλοκαίρι και θερμαίνουν  το χειμώνα. Τα  οικοδομικά  υλικά  είναι ανθεκτικά, μη τοξικά , αντιπυρικά,  ηχομονωτικά και δεν δημιουργούν υγρασία (ιδανικό για όσους πάσχουν από άσθμα) και είναι από τη φύση βιολογικά οικοδομήσιμα.
         
    c-vanh04 natural-design-of-rammed-earth-house-3-468x313
    03_Bond_Beam_Prep DSC08840-rammed-earth
    poured1 shovelling-jigs
    Κάντε κλικ για μεγέθυνση



          
    Σπίτια από μπουκάλια
    bottle-house17
    Για την  κατασκευή σπιτιών  με  μπουκάλια, χρησιμοποιούνται συνήθως γυάλινα μπουκάλια ή και πλαστικά  που  τοποθετούνται στην τοιχοποιία και ενώνονται   με την επιλογή  συνδυασμού των  παρακάτω υλικών  όπως : άμμος, τσιμέντο, στόκος, πηλός, γύψος. Η απόσταση μεταξύ του ενός από το άλλο μπουκάλι στην τοιχοποιία είναι  περίπου δυο δάχτυλα . Στα υποστυλώματα και στους οδηγούς για την τοποθέτηση των κουφωμάτων χρησιμοποιείται  σαν υλικό  το ξύλο.
        
    30-10-2011 4-23-03 μμ 30-10-2011 4-23-37 μμ
     
    Όταν τα μπουκάλια   είναι γεμάτα με  σκούρα  σε χρωματισμό υγρά ή άλλο σκοτεινό υλικό, ο τοίχος μπορεί να λειτουργεί ως θερμική μάζα, απορροφώντας  την ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και τη νύχτα ενώ όταν οι φιάλες είναι άδειες εσωτερικά  χωρίς κανένα υλικό μας προσφέρουν  στο χώρο περισσότερο φωτισμό.
         
    bottle-house4 bottle-house10
    bottle-house19 Bottle House (The Tavern #1) Cap-Egmont,PEI - 10-03-10
    plastic_bottle_house_3 Bottle House (The Six-Gabled House #1) Cap-Egmont,PEI - 10-03-10
    bottle-house12 bottle-house22
    Κάντε κλικ για μεγέθυνση



         
    Σπίτια με πηλό
    DSCN0601
    IMG_5860Ο  συνδυασμός από  πηλό, άμμο ή και άχυρο  χρησιμοποιείται για αυτή  την  εξαιρετικά δυνατή και ανθεκτική κατασκευή και όταν στεγνώνει  μπορεί να  αντέξει τη φωτιά και  τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, από  οποιοδήποτε άλλο υλικό. Αυτή η αρχαία τεχνική κατασκευής  σπιτιών με πηλό  είναι ένας  από τους  πιο εύκολους  και λιγότερους δαπανηρούς  τρόπους  να δημιουργήσετε τη δική σας βιώσιμη κατοικία . Πρόκειται για μια λεπτομερή περιγραφή της φυσικής δόμησης, ενός τρόπου οικοδόμησης σπιτιών που δεν χρησιμοποιεί βιομηχανικά υλικά, δεν απαιτεί μεταφορές και δεν συνεπάγεται κανένα περιβαλλοντικό κόστος. Ο Αγγλικός όρος για τη φυσική δόμηση είναι "cob", που σημαίνει "σβώλος”, δηλαδή  μπάλα, και στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ευρύτατα, ιδίως στην Αγγλία και την Αφρική.
          
    30-10-2011 6-36-56 μμ 30-10-2011 6-36-06 μμ
          
    Τα  σπίτια  από πηλό  είναι δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά τον χειμώνα. Η αντοχή τους στις  καιρικών συνθήκες  τα κάνει άνετα και βιώσιμα. Οι τοίχοι έχουν  πάχος που κυμαίνεται από 40 έως και 60 εκατοστά έχουν τεράστια θερμική μάζα και επαρκή μόνωση ειδική για χρήση παθητικών  ηλιακών συστημάτων θέρμανσης. Απαιτείται ελάχιστη πρόσθετη θέρμανση τον χειμώνα και καθόλου ψύξη ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού.  Χιλιάδες άνετα και γραφικά σπίτια από πηλό  κατοικούνται στην Αγγλία   έχοντας μάλιστα και πολύ μεγάλη  εμπορική αξία.
          
    Σ’ αυτή την εποχή της περιβαλλοντολογικής υποβάθμισης και της έλλειψης φυσικών πόρων με τις χιλιάδες κρυμμένες τοξίνες στα σπίτια μας  είναι ένας παραπάνω λόγος δόμησης αυτού του φθηνού και υγιεινού οικοδομικού  υλικού.
         
    cob-house-living-room cob-house-132
    IMG_5925 IMG_5321
    22169,xcitefun-cob-house hildesinsidefireplace
    Κάντε κλικ για μεγέθυνση



        
    Σπίτια από τσουβάλια με  χώμα
    cobcabin2
    Ένα σπίτι με τσουβάλια από  χώμα  που παίρνουμε  από τη  γη είναι η πιο οικονομική λύση, αφού δεν χρειάζεται η  εργασία ανάμιξης με στάχυα ή συμπαγή τούβλα. Το σπίτι από τσουβάλια με χώμα είναι εύκολο στην κατασκευή του αφού τα τσουβάλια που θα χρησιμοποιηθούν είναι  μίγμα  από άμμο και βρεγμένο πηλό που είναι πολύ καλά κλεισμένα.
         
    30-10-2011 8-20-54 μμ 30-10-2011 8-21-32 μμ
       
    Η βασική μέθοδος κατασκευής ξεκινάει συνήθως από το σκάψιμο μια τάφρου η όποια γεμίζει στη συνεχεία με χαλίκι και σε περιοχές με υψηλό σεισμικό κίνδυνο  τοποθετείται οπλισμένο σκυρόδεμα. Στη συνεχεία τοποθετούμε τα τσουβάλια και συμπιέζονται ελαφρά ενώ τοποθετείται ένα αγκαθωτό σύρμα περιμετρικά στα σακιά για την ένωση τους. Εάν ο τοίχος ξεπερνά τα 5 μετρά σε μήκος χρειάζονται στηρίγματα στην τοιχοποιία. Στο εξωτερικό των τοίχων τοποθετείται ένα πλέγμα για την ευθυγράμμιση της τοιχοποιίας. Λόγο του σχεδιασμού του είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και έχει πολύ καλή θερμομόνωση.
         
    Earthbag_house 212-058-Earthbag-2-CMYK
    earthbag2 earthbag3
    earthbag1 
    haiti33 earthbag-house-kitchen
    Κάντε κλικ για μεγέθυνση

    Δόμηση φιλική προς το περιβάλλον
    • Σχόλια
    • Συνδέσεις
    Κορυφή