Τα μελομακάρονα είναι το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων. Οι νοικοκυρές σε κάθε σπίτι τα φτιάχνουν με πάρα πολλούς τρόπους. Όποιον τρόπο και αν επιλέξετε το σίγουρο είναι πως θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι σας. Σας παραθέτουμε μια εύκολη και επιτυχημένη συνταγή.
Υλικά
1φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα τριμμένη
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικεν πάουντερ
2 κιλά αλεύρι
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια μέλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
1 ξύλο κανέλας
Για το γαρνίρισμα
1/2 καρύδια ψιλοκοπανισμένα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι της σούπας ζάχαρη
Συνταγή:
Βήμα 1
Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με το λάδι. Προσθέστε τη ζάχαρη, το κονιάκ, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, την τριμμένη καρυδόψιχα, την κανέλα, το γαρίφαλο, λίγο λίγο το αλεύρι με το μπέικεν παουντερ και τα ζυμώνετε, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή.Παίρνετε λίγη λίγη ζύμη και πλάθετε τα μελομακάρονα.
Τα πιέζετε πάνω σε έναν τρίφτη για να σχηματιστεί ένα σχέδιο. Αλείφετε ένα ταψί με βούτυρο και τα τοποθετείται. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα βράζετε για 5 λεπτά. Προσθέτετε το μέλι, ανακατεύετε και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
Βήμα 4
Μόλις κρυώσει το σιρόπι ρίχτετε λίγα λίγα μέσα για 3 λεπτά. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να στραγγίξουν σε μια σχάρα.
Βήμα 5
Τα τοποθετείται σε μια πιατέλα πασπαλίζοντας με τη χοντροκομμένη καρυδόψιχα.
Καλή επιτυχία και του Χρόνου!