Παραδοσιακή Μαγειρίτσα με μαρούλι. Η μαγειρίτσα είναι το παραδοσιακό γεύμα της Ανάστασης στην Ελλάδα. Συνηθίζεται να σερβίρεται το βράδυ μετά την Ανάστασης.
Υλικά:
1 συκωταριά αρνίσια 1.000 με 1.200 γραμμάρια
1 μικρό μαρούλι
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κούπα άνηθο ή/και μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κούπα ρύζι Καρολίνα
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 λεμόνι
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 30 λεπτά
Συνταγή:
Βήμα 1
Ξεπλένουμε καλά τη συκωταριά.
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό (ως τα 23) να βράσει.Μόλις βράσει το νερό, βάζουμε μέσα τη συκωταριά και την αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.Βγάζουμε από την κατσαρόλα τη συκωταριά και την αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει.
Ψιλοκόβουμε τη συκωταριά, επιλέγοντας μόνο τα τρυφερά μέρη αφήνοντας τα σκληρά.Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 2,5 λίτρα νερό να βράσει.
Ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και τη συκωταριά.Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε για 15 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε το μαρούλι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο (ή μαϊντανό) και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
Ξεπλένουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.Βράζουμε για 15 λεπτά ακόμα, ώσπου να μαλακώσει το ρύζι, ελέγχοντας μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε και άλλο αλάτι. Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα ζεστή με χυμό λεμονιού.
Μπορούμε να ετοιμάσουμε αυγολέμονο, με 2 αυγά και το χυμό 1-2 λεμονιών και να το προσθέσουμε στη μαγειρίτσα. Έτσι γίνεται ακόμη πιο νόστιμη. Καλή σας Όρεξη και Καλό Πάσχα!