Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα πένθους, ο λαός ζει με μεγάλη κατάνυξη το Θείο Δράμα. Δεν τρώνε γλυκά για την αγάπη του Χριστού που τον πότισαν ξύδι. Μαρούλι με ξύδι ή φακές με ξύδι είναι τα συνήθη φαγητά για αυτή τη μέρα.
Υλικά:
1 πακέτο φακές 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες ή μισό κουτί ντοματάκια
1 φλιτζανάκι ξύδι
1 φύλλο δάφνης
αλάτι
Συνταγή:
Βήμα 1
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές. Τις βράζουμε σε άφθονο νερό να 10 λεπτά περίπου και τις σουρώνουμε. Τις ξαναβάζουμε να συνεχίσουν το βράσιμο με καινούργιο νερό και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και τις ντομάτες. Αλατίζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το ξύδι.
Βήμα 2
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να γίνουν οι φακές (περίπου 1 ώρα) και να γίνει μια ωραία πηχτή σούπα. Σερβίρεται ζεστό.