Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας είναι ένα γιορτινό γλυκό των Χριστουγέννων που έχει την τιμητική του αυτές τις ημέρες. Οι νοικοκυρές σε κάθε σπίτι φτιάχνουν κάθε χρόνο αυτά τα γλυκά και οι μυρουδιές γεμίζουν όλο το σπίτι από το ψήσιμο τους. Ο συνδυασμός με τη σοκολάτα αφήνει μια υπέροχη γεύση σε όσους τα δοκιμάσουν.. Σας παραθέτουμε την συνταγή.
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
250 γραμμάρια φυτική μαργαρίνη
1ποτήρι του νερού αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού
ξύσμα ενός πορτοκαλιού ή μανταρινιού
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
Για το πασπάλισμα
1 φλιτζάνι του τσαγιού καρυδόψιχα κοπανισμένη
Υλικά για το σιρόπι
1 ½ ποτήρι του νερού νερό
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
10 κουταλιές σούπας μέλι
Υλικά για την επικάλυψη
600 γραμμάρια Κουβερτούρα
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο (για να γυαλίζει η σοκολάτα) ή 2 κουταλάκια του γλυκού σπορέλαιο
Συνταγή:
Βήμα 1


Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τη μαργαρίνη και τη χτυπάμε με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού, το κονιάκ μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα,την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού και τα χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
Βήμα 2


Κατόπιν ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι με το σιμιγδάλι, μέχρι να τελειώσουν. Τα ανακατεύουμε και τα δουλεύουμε απαλά με τα χέρια, έως ότου η ζύμη να γίνει αφράτη και μαλακή και να ξεκολλάει από τη λεκάνη.
Βήμα 3


Τα πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα και τα πατάμε λίγο στη μέση να πλαταίνουν.
Βήμα 4

Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20.
Βήμα 5


Στο μεταξύ βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και το μέλι για 4-5 λεπτά. Όταν αρχίζει να βγάζει αφρό, τον αφαιρούμε, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 6

Βουτάμε μέσα στο σιρόπι τα ζεστά μελομακάρονα, για ένα λεπτό. Μπορεί να γίνει και το αντίθετο. Κρύα μελομακάρονα σε ζεστό σιρόπι. Κάθε φορά βάζουμε 3-4 μελομακάρονα.
Βήμα 7


Τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα βουτάμε μέσα στην κουβερτούρα, την οποία έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί μαζί με το βούτυρο ή το σπορέλαιο.
Βήμα 8

Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και τα πασπαλίζουμε με λίγο καρύδι στο κέντρο. Όταν κρυώσει η σοκολάτα τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Επίσης, αντί να τα βάλουμε σε ταψί με αλουμινόχαρτο, μπορούμε να τα τοποθετήσουμε επάνω σε σχάρα για να στραγγίσουν καλά. Καλή επιτυχία και του Χρόνου με υγεία! Χρόνια Πολλά!!