ΝΕΑ
    Από το Blogger.

    Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλόπουλα

    jpg 
    Γαλόπουλα γεμιστή στο φούρνο ένα γιορτινό γεύμα για τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων.

     

    Υλικά:

    1 γαλοπούλα 2 1/2 - 3 κιλά
    1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη
    1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
    1/2 φλιτζάνι τσαγιού γραβιέρα τριμμένη
    1 φλιτζάνι τσαγιού μπέικον ψιλοκομμένο
    5 λουκάνικα χωριάτικα με πορτοκάλι
    3 αυγά ολόκληρα
    2 φέτες λευκό ψωμί, μουσκεμένο στο γάλα
    1 λεμόνι
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    1 Πράσο ψιλοκομμένο
    Καρότα ψιλοκομμένα
    Αλάτι, πιπέρι

    Συνταγή:

    Βήμα 1

    1 2
    Ψιλοκόψτε  τα υλικά για την γέμιση.

    Βήμα 2

    5
    Καψαλίζετε καλά τη γαλοπούλα.Την πλένετε σε καυτό νερό, την τρίβετε με λεμόνι και την αλατοπιπερώνετε. Ετοιμάζετε τη γέμιση.Στύβετε το ψωμί και ψιλοκόβετε τα λουκάνικα, αφού αφαιρέσετε το δέρμα τους. Βάζετε σε κατσαρολίτσα 1 κουταλιά βούτυρο και ρίχνετε το κρεμμύδι να ξανθύνει, προσθέτετε το συκωτάκι της γαλοπούλας ψιλοκομμένο, τα λουκάνικα και το μπέικον.Τα γυρίζετε 2-3 φορές να σοταρισθούν ελαφρά και κατεβάζετε από τη φωτιά.Προσθέτετε το στημένο ψωμί, τη γραβιέρα και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα. Ανακατεύετε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά. Γεμίζετε την κοιλιά της γαλοπούλας με αυτό το μείγμα, ράβετε με λευκό σπάγκο. Μπορείτε κατόπιν να ετοιμάσετε ένα μίγμα με αρωματικά βότανα (θυμάρι, δενδρολίβανο, ματζουράνα), λίγο χυμό λεμονιού, κόκκους μαύρου πιπεριού  και ελαιόλαδο. Ανακατέψτε αυτό το μίγμα και πασαλείψτε την γαλοπούλα  ανάμεσα σε στήθος και πέτσα σηκώνοντας την  χωρίς όμως να την βγάλετε. Μέσα στην κοιλιά της γαλοπούλας εκτός από την γέμιση μπορείτε να βάλετε ολόκληρα καρότα, σέλινο, μήλα ή φλούδες εσπεριδοειδών για να εξουδετερώσουν την έντονη σχετικά μυρωδιά της γαλοπούλας.

    Βήμα 3

    6
    Τοποθετείτε τη γαλόπουλα σε ταψί. Την περιλούετε με το βούτυρο και βάζετε να ψηθεί σε μέτριο φούρνο επί 2 1/2 ώρες περίπου. Προσθέτετε πότε - πότε λίγο ζεστό νερό και περιβρέχετε με τη σάλτσα για να μείνει μαλακή.

    Βήμα 4

    11 12
    Τη βγάζετε από το φούρνο και σερβίρετε.

    Βήμα 5

    turkey
    Υπάρχουν κάποιοι κανόνες για το ψήσιμο της γαλοπούλας αλλά και κάποιες ιδέες που μπορούν να σας βοηθήσουν στο σωστό και νόστιμο μαγείρεμα της.Ξεπαγώστε σωστά την γαλοπούλα δίνοντας στις κατεψυγμένες τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζονται για να ξεπαγώσουν σωστά. Αλατοπιπερώστε καλά την γαλοπούλα, προσθέστε λίγο κάρυ, κόκκινο γλυκό πιπέρι και πασαλείψτε την με φυτικό μαγειρικό λίπος .Εναλλακτικά μπορείτε να μαρινάρετε την γαλοπούλα προσθέτοντας 8 λίτρα νερό σε μια μεγάλη λεκάνη, 1 φλιτζάνι τσαγιού αλάτι και 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη ανακατεύοντας για λίγο με ένα σύρμα. Βουτήξτε εκεί την γαλοπούλα με το στήθος προς τα κάτω. 

    Χρόνια Πολλά!! Καλά Χριστούγεννα!!! και Καλή επιτυχία!!!
    Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλόπουλα
    • Σχόλια
    • Συνδέσεις
    Κορυφή