ΝΕΑ
    Από το Blogger.

    Ψωμάκια με σπόρους παπαρούνας

    8
    Η παπαρούνα ανήκει στην οικογένεια Παπαβερίδες (Papaveraceae) και περιλαμβάνει πολυάριθμα είδη (υπάρχουν δέκα ποικιλίες παπαρούνας στην Ελλάδα). Πιο διαδεδομένη είναι η Μήκων η Ροιάς, η κόκκινη παπαρούνα των λιβαδιών, που έχει στεφάνη έντονου κόκκινου χρώματος (σπανιότατα λευκό). Αρκετά συγγενικά είδη αυτοφύονται στην Ελλάδα όπως τα: Π. η Αργεμώνη, Π. το υβρίδιο, Π. η μελανοβαφής, Π. το Άπουλο κλπ. Το είδος Π. η υπνοφόρος σε άλλες χώρες καλλιεργείται για την παραγωγή οπίου. Το όνομά της όπως λέει ο Διοσκουρίδης το πήρε γιατί ρίχνει γρήγορα το άνθος της. Η παπαρούνα έχει ιδιότητες κατευναστικές και εφιδρωτικές, γι αυτό και χρησιμοποιήθηκε από παλιά ως φαρμακευτικό φυτό.

     Η κοινή παπαρούνα περιέχει ένα αλκαλοειδές, τη ροϊαδίνη, που είναι ηρεμιστική. Περιέχει επίσης σίδηρο, μαγγάνιο, κάλιο, ασβέστιο, ανόργανα και οργανικά οξέα. Το έγχυμα των ανθέων της, αλλά και το δραστικότερο σιρόπι τους πίνεται ως αντιβηχικό, μαλακτικό και καταπραϋντικό. Η παπαρούνα ήταν ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας, καθώς σαν παράσιτο των σιτηρών συμβόλιζε με την παρουσία της τη Δήμητρα, στα ανοιξιάτικα σπαρτά. Απαραίτητη στα Ελευσίνια Μυστήρια όπου οι πομπές στόλιζαν τα αγάλματα της θεάς με άνθη παπαρούνας.

     Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία όταν ο θεός του σκότους ο Άδης έκλεψε από τη Δήμητρα την κόρη της την Περσεφόνη εκείνη θέλοντας να ξεχάσει τον πόνο της ήπιε ένα δυνατό ποτό φτιαγμένο από ένα είδος παπαρούνας το «αφιόνι» .Όταν ξύπνησε η θεά κατέβηκε στα λιβάδια και έκανε τους κάμπους γόνιμους, και τις σοδειές πλούσιες επιστρέφοντας στους ανθρώπους τα αγαθά της γης . Ίσως αυτός είναι και ο συμβολικός ρόλος των τριών «κάψουλων» από παπαρούνα που φέρει στο κεφάλι του ειδώλιο της Υστερομινωικής εποχής το οποίο συνδέεται με την υγεία και την γονιμότητα. Σύμφωνα με μαρτυρίες του Αθήναιου στην αρχαιότητα οι σπόροι της παπαρούνας χρησίμευαν στην παρασκευή πρώτης ποιότητας άρτων. Αυτά όσον αφορά τη μυθολογία. Σχετικά με την καλλιέργειά της στην ελληνική χλωρίδα συναντούνται 10 διαφορετικά είδη.

    Πολλά είδη καλλωπιστικής παπαρούνας καλλιεργούνται με βολβούς οι οποίοι τοποθετούνται στην γη νωρίς την άνοιξη. Ενώ όσο αφορά τη μαγειρική, η ευωδιά των πράσινων φρέσκων φύλλων της την έκαναν ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά για την παρασκευή διαφόρων ειδών πίτας με γέμιση από χόρτα. Συνδυάζεται πολλή ωραία με σπανάκι, πράσα, λάπαθο και μάραθο. Με τους σπόρους της, οι οποίοι έχουν επίσης μια χαρακτηριστική γεύση μπορείτε να φτιάξετε νόστιμα κέικ, ψωμιά και παξιμαδάκια. Όπως αυτά τα ψωμάκια με σπόρους παπαρούνας που  έχουν μια πολύ ιδιαίτερη γεύση,

    Υλικά:

    200 γραμμάρια  αλεύρι τύπου  00
    200 γραμμάρια αλεύρι τύπου  0
    180  νερό
    12 γραμμάρια νωπή μαγιά
    1 κουταλάκι  ζάχαρη
    4 κουταλιές  σούπας παρθένο ελαιόλαδο
    2 κουταλάκια του γλυκού  αλάτι
    2 κουταλιές της σούπας  σπόρους παπαρούνας
    Γάλα
    Σπόρους παπαρούνας για πασπάλισμα

    Συνταγή:

    Βήμα 1

    1
    Βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ και ρίξτε μέσα  ελαφρώς ζεστό νερό με τη μαγιά.

    Βήμα 2

    2
    Ξεκινήστε να δουλεύετε  τη ζύμη και όταν το αλεύρι έχει απορροφήσει  όλο το νερό, προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι και τους σπόρους παπαρούνας.

    Βήμα 3

    3
    Ζυμώστε τη ζύμη μέχρι να γίνει  μια λεία και ομοιογενής ζύμη και τη βάζουμε να φουσκώσει για 2 ώρες.

    Βήμα 4

    4
    Πάρτε τη ζύμη και φτιάξτε μικρά ψωμάκια, βάλτε  τα  σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.

    Βήμα 5 

    5
    Αλείψτε τα  με γάλα  και πασπαλίζουμε με σπόρους παπαρούνας  τα αφήνουμε  για 30 λεπτά.


    Βήμα 6

    6
    Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήνουμε  για 15 λεπτά.

    Βήμα 7

    7
    Αφαιρέστε από το φούρνο, αφήστε τα  να κρυώσουν  και σερβίρετε. Καλή σας Όρεξη!
    Ψωμάκια με σπόρους παπαρούνας
    • Σχόλια
    • Συνδέσεις
    Κορυφή