Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο της Μεσογειακής κουζίνας. Ένα ορεκτικό που περιέχει διάφορα αρωματικά βότανα και σερβίρετε κρύο.
Υλικά:
1/4 φρέσκο γαύρο
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 λεμονιού
1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1 κλωναράκι άγρια φύλλα του μάραθου
1 κλαδάκι θυμάρι
1 φύλλο δάφνη
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό , ψιλοκομμένο
1 κλωναράκι κόλιανδρο
αλάτι και πιπέρι για γεύση
ξύσμα του 1/2 λεμόνι και 1/2 πορτοκάλι
Συνταγή:
Βήμα 1
Καθαρίστε προσεκτικά τις αντσούγιες, αφαιρέστε τα εντόσθια, το κεφάλι και τα ψαροκόκαλα. Τοποθετήστε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί τα φιλέτα αντσούγιας με αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε στο φούρνο για 5 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Βγάλτε τις αντσούγιες από το φούρνο.
Σε ένα τηγάνι, ροδίζουμε το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες με λίγο λάδι.
Ρίξτε λίγο λευκό κρασί στο τηγάνι, προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το σκόρδο,το άγριο μάραθο,το θυμάρι, λίγο κόλιανδρο και το φύλλο δάφνης. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.Προσθέστε το ψιλοκομμένο μαϊντανό ,το ξύσμα πορτοκαλιού και το ξύσμα λεμονιού και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.
Τοποθετήστε τις αντσούγιες σε ένα πιάτο, ρίχνουμε τη μαρινάδα από πάνω τους και αφήστε τες στο ψυγείο για 24 ώρες. Μόλις περάσει αυτό το χρονικό διάστημα, θα έχετε ένα νόστιμο ορεκτικό πιάτο.Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά πριν το σερβίρετε.