ΝΕΑ
    Από το Blogger.

    Μπακαλιάρος σκορδαλιά

    名称未設定-004941
    Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για νόστιμα μπακαλιαράκια με τραγανή κρούστα  και  σκορδαλιά που σερβίρετε συνήθως την 25 Μαρτίου στον  Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη Κυριακή των Βαΐων. και την  επέτειο της επανάστασης του 1821.


    Υλικά: 
    1 κιλό κατεψυγμένος  μπακαλιάρος.
    500 γραμμάρια αλεύρι.
    2 κουτάκια μπύρας (2x 330ml).
    3 ποτήρια  περίπου έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για τηγάνισμα.
    Για τη σκορδαλιά:
    Πατάτες
    3 Σκόρδα
    Λάδι
    Ξύδι
    Αλάτι, πιπέρι
      
    Συνταγή:
    Βήμα 1
    02_fried_cod_with_simple_beer_batter_685_458_90222 fried-cod-step1-400x300
    Τοποθετούμε τον μπακαλιάρο σε μία λεκάνη με νερό να ξεπαγώσει. Βγάζουμε τα όλα τα κόκκαλα από το ψάρι (κεντρικό και πλαϊνά). Αφαιρούμε την πέτσα και ξεψαχνίζουμε τον μπακαλιάρο φτιάχνοντας μικρές μπουκιές (στύβουμε με το χέρι το κάθε κομμάτι να φύγει το νερό).

    Βήμα 2
    09_fried_cod_with_simple_beer_batter_685_458_90 13_fried_cod_with_simple_beer_batter_685_458_90
    Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και την μπύρα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα (καλύτερα στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα). Βουτάμε κάθε κομμάτι του μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι.

    Βήμα 3
    12_fried_cod_with_simple_beer_batter_685_447_90 15_fried_cod_with_simple_beer_batter_685_436_90
    Προθερμαίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το λάδι και τηγανίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μας   μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.  Τηγανίζουμε το κάθε κομμάτι μέχρι η κρούστα να γίνει χρυσό-καφετιά όπως τις φωτογραφίες. Μετά το τηγάνισμα τοποθετούμε τον μπακαλιάρο σε ένα τρυπητό ή επάνω σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα περιττά λάδια. Ο μπακαλιάρος μας είναι έτοιμος να φαγωθεί με σπιτική σκορδαλιά!


    Για τη σκορδαλιά
    Βήμα 1
      p1100104 DSC08769
    Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις ρίχνουμε να βράσουν. Μόλις μαλακώσουν αρκετά αποσύρουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τις λιώνουμε με το πιρούνι.

    Βήμα 2
    DSC08780 p1100140
    Σε  ένα γουδί ρίχνουμε το σκόρδο με λίγο αλάτι και το χτυπάμε καλά μέχρι να λιώσει.Το ρίχνουμε στις πατάτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο-λίγο το λάδι και το ξύδι ανακατεύοντας διαρκώς. Εδώ για το λαδόξυδο επικρατεί η λογική του "όσο πάρει" που σημαίνει ότι προσθέτουμε μέχρι να πετύχουμε μια σκορδαλιά μαλακή και ομοιογενή. Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι μία νόστιμη και νηστίσιμη συνταγή και ταιριάζει πολύ με ένα λευκό κρασί.

    Βήμα 3
    名称未設定-004941
    Να σημειώσουμε πως ο μπακαλιάρος, είναι το πιο φημισμένο ψάρι στον κόσμο, που άλλαξε το διατροφικό χάρτη της Ευρώπης. Οι Πορτογάλοι τον αποκαλούν «πιστό φίλο», οι Βάσκοι «ψάρι του βουνού» , οι Ισπανοί ανοίγουν μαγαζάκια με την επιγραφή «το σπίτι του μπακαλιάρου» (όπου ακόμα και σήμερα πωλούν μόνο αυτό το υπέροχο παστό ψάρι), οι Κρητικοί τον ονομάζουν «φτωχογιάννη» και όλοι οι κάτοικοι της Μεσογείου, πάρα ότι θεωρήθηκε ψάρι της κουζίνας των φτωχών, τον λατρεύουν και τον καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες.

    Σερβίρετε και Καλή σας Όρεξη!
    Μπακαλιάρος σκορδαλιά
    • Σχόλια
    • Συνδέσεις
    Κορυφή