Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για νόστιμα μπακαλιαράκια με τραγανή κρούστα και σκορδαλιά που σερβίρετε συνήθως την 25 Μαρτίου στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη Κυριακή των Βαΐων. και την επέτειο της επανάστασης του 1821.
Υλικά:
1 κιλό κατεψυγμένος μπακαλιάρος.
500 γραμμάρια αλεύρι.
2 κουτάκια μπύρας (2x 330ml).
3 ποτήρια περίπου έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για τηγάνισμα.
Για τη σκορδαλιά:
Πατάτες
3 Σκόρδα
Λάδι
Ξύδι
Αλάτι, πιπέρι
Συνταγή:
Βήμα 1


Τοποθετούμε τον μπακαλιάρο σε μία λεκάνη με νερό να ξεπαγώσει. Βγάζουμε τα όλα τα κόκκαλα από το ψάρι (κεντρικό και πλαϊνά). Αφαιρούμε την πέτσα και ξεψαχνίζουμε τον μπακαλιάρο φτιάχνοντας μικρές μπουκιές (στύβουμε με το χέρι το κάθε κομμάτι να φύγει το νερό).
Βήμα 2


Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και την μπύρα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα (καλύτερα στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα). Βουτάμε κάθε κομμάτι του μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι.
Βήμα 3


Προθερμαίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το λάδι και τηγανίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μας μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Τηγανίζουμε το κάθε κομμάτι μέχρι η κρούστα να γίνει χρυσό-καφετιά όπως τις φωτογραφίες. Μετά το τηγάνισμα τοποθετούμε τον μπακαλιάρο σε ένα τρυπητό ή επάνω σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα περιττά λάδια. Ο μπακαλιάρος μας είναι έτοιμος να φαγωθεί με σπιτική σκορδαλιά!
Βήμα 1


Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις ρίχνουμε να βράσουν. Μόλις μαλακώσουν αρκετά αποσύρουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τις λιώνουμε με το πιρούνι.


Σε ένα γουδί ρίχνουμε το σκόρδο με λίγο αλάτι και το χτυπάμε καλά μέχρι να λιώσει.Το ρίχνουμε στις πατάτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο-λίγο το λάδι και το ξύδι ανακατεύοντας διαρκώς. Εδώ για το λαδόξυδο επικρατεί η λογική του "όσο πάρει" που σημαίνει ότι προσθέτουμε μέχρι να πετύχουμε μια σκορδαλιά μαλακή και ομοιογενή. Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι μία νόστιμη και νηστίσιμη συνταγή και ταιριάζει πολύ με ένα λευκό κρασί.

Να σημειώσουμε πως ο μπακαλιάρος, είναι το πιο φημισμένο ψάρι στον κόσμο, που άλλαξε το διατροφικό χάρτη της Ευρώπης. Οι Πορτογάλοι τον αποκαλούν «πιστό φίλο», οι Βάσκοι «ψάρι του βουνού» , οι Ισπανοί ανοίγουν μαγαζάκια με την επιγραφή «το σπίτι του μπακαλιάρου» (όπου ακόμα και σήμερα πωλούν μόνο αυτό το υπέροχο παστό ψάρι), οι Κρητικοί τον ονομάζουν «φτωχογιάννη» και όλοι οι κάτοικοι της Μεσογείου, πάρα ότι θεωρήθηκε ψάρι της κουζίνας των φτωχών, τον λατρεύουν και τον καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες.
Σερβίρετε και Καλή σας Όρεξη!