ΝΕΑ
    Από το Blogger.

    5 Μύθοι για τις γάτες

    25
    Οι γάτες  ανήκουν στην οικογένεια των Αιλουροειδών και είναι τα  πιο  διαδεδομένα  κατοικίδια  ζώα. Ζει στο περιβάλλον του ανθρώπου εδώ και τουλάχιστον 9.500  χρόνια, όμως υπάρχουν μερικοί μύθοι  για εκείνες που μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν.

     


    1. Οι γάτες είναι χαζές

    35
    Ο εγκέφαλος μιας γάτας έχει την περισσότερη εξυπνάδα  από οποιοδήποτε άλλο ζώο για κατοικίδιο. Μπορούν να ανοίξουν  πόρτες,  να κάνουν τεράστια άλματα πολλές φορές πάνω στους τοίχους. Εκτός από την εξαιρετική επιδεξιότητα και τη στρατηγική καταδίωξη  ενός θηράματος, οι γάτες έχουν ένα ενσωματωμένο ρολόι. Ξέρουν πότε είναι η ώρα για να έρθουν  στο σπίτι, και πότε   ήρθε η ώρα για ύπνο. Αν αφήσετε μια ενήλικη γάτα σε ένα άγνωστου δωμάτιο θα εξετάσει κάθε γωνιά, κάθε χαραμάδα και αντικείμενο, κάθε παράθυρο και πόρτα. Με αυτήν ακριβώς την ακούραστη όλο ενδιαφέρον περιέργεια γίνεται η "βασική έρευνα" (όπως περιγράφουν οι ειδικοί της συμπεριφοράς) και η γάτα συλλέγει πολύτιμες πληροφορίες από το περιβάλλον, που μπορούν ακόμη και να της σώσουν την ζωή.

     



    2. Οι γάτες δεν είναι στοργικές

    45
    Ο άνθρωπος που σκέπτεται πως οι γάτες δεν είναι στοργικές, προφανώς δεν κράτησε ποτέ καμία στην αγκαλιά του. Η γάτα μπορεί να δείξει την αγάπη της με πολλούς τρόπους. Συνήθως  με το τρίψιμο στα πόδια σας.  Κάθε γάτα ποικίλλει ανάλογα με το ύψος της αγάπης που έχει για εσάς, και με τους τρόπους που θέλει να το δείξει.Αν είμαστε δεκτικοί θα το δούμε. Ίσως το δείτε ακόμα και αν δεν είστε..

      


    3. Οι γάτες είναι δειλές

    17
    Τα σκυλιά είναι γνωστά  για τον ηρωισμό τους, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι και  οι γάτες, επίσης, έχουν  στιγμές  δόξας. Για παράδειγμα, η Αγκάθα, έσωσε την οικογένειά της από την πυρκαγιά πηδώντας πάνω στο κρεβάτι τους την ώρα που κοιμόντουσαν όλοι. Ή πονηρή  Σιάμ   Su-Λινγκ, με τα γρυλίσματα της έδιωξε μακριά μια τίγρη. Μια άλλη γάτα έσωσε την κουφή ιδιοκτήτρια της, γρατζουνώντας την συνεχώς για να την προειδοποιήσει για την φωτιά που ερχόταν.Υπάρχουν πολλές γάτες που έρχονται αντιμέτωπες με δηλητηριώδη φίδια, σκορπιούς και άλλα ζώα.Ας μην ξεχνάμε ότι ο ηρωισμός δεν είναι προνόμιο ενός είδους ζώου μόνο.
      






      4. Οι γάτες πάντα προσγειώνονται με τα πόδια τους

    55
    Οι γάτες μπορούν και κάνουν  ακροβατικά και να στρίβουν  αέρα  αυτό οφείλεται, στο μικρό τους βάρος, στην εξαιρετικά εύκαμπτη σπονδυλική τους στήλη και στους ευέλικτους μυς τους. Έτσι, στρέφοντας κατάλληλα το σώμα τους στον αέρα, οι γάτες μπορούν να πετύχουν μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά τους. Ταυτόχρονα, επειδή διαθέτουν μια πολύ εξελιγμένη αίσθηση προσανατολισμού, ξέρουν πάντα πού είναι το πάνω και το κάτω όταν πέφτουν.Ερευνητές της συμπεριφοράς των ζώων διεξήγαγαν πειράματα, στα οποία άφηναν γάτες να πέφτουν από διάφορα ύψη. Διαπίστωσαν ότι οι γάτες προλάβαιναν να κάνουν μια περιστροφή ακόμη και από ύψος μισού μέτρου πάνω από το έδαφος.Αποδείχθηκε μετά από στατιστικούς υπολογισμούς ότι οι γάτες τραυματίζονται πιο δύσκολα όταν πέφτουν από μεγάλα ύψη  επειδή προλαβαίνουν να μειώσουν την ταχύτητα πτώσης απλώνοντας το σώμα τους στον αέρα.

      
     



      5. Οι γάτες μπορούν να βλέπουν στο σκοτάδι

    25
    Λέγεται συχνά ότι οι γάτες μπορούν να δουν στο σκοτάδι. Δεν είναι έτσι. Σ'ένα εντελώς σκοτεινό δωμάτιο, μια γάτα δεν μπορεί να δει καλύτερα από εμάς. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να συλλάβει τις πιο αμυδρές ποσότητες φωτός. Διαθέτει ένα είδος «καθρέφτη» πίσω από τον Φώτο-ευαίσθητο αμφιβληστροειδή, που αποτελείται  παραπάνω από 15 στρώματα κυττάρων που ακτινοβολούν και ονομάζεται «ταπετούμ λουσιντούμ».Οι αμυδρές ακτίνες φωτός μπαίνουν στο μάτι και περνούν διαμέσου για να ακουμπήσουν και να ευαισθητοποιήσουν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που συλλαμβάνουν το φως (ραβδία και κώνοι). Μπορούν να συνεχίσουν παραπέρα για να αντανακλαστούν από τον «καθρέφτη», έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με τις ράβδους και τους κώνους για δεύτερη φορά.Αυτή η «διπλή δόση» πολλαπλασιάζει το αποτέλεσμα του φωτός και αυξάνει απέραντα τη νυχτερινή όραση της γάτας.Ξέρουμε ότι οι γάτες μπορούν να διακρίνουν καθαρά με το ένα έκτο των επιπέδων φωτός που απατούνται για τα ανθρώπινα όντα, όχι όμως όταν το σκοτάδι είναι απόλυτο.Η λάμψη του «καθρέφτη» αυτού παράγει τη χαρακτηριστική χρυσή ή πράσινη λάμψη των ματιών της γάτας στο σκοτάδι. Τα ανθρώπινα μάτια δεν λάμπουν στο σκοτάδι: Η κόκκινη λάμψη που έχει η κόρη των ματιών μας στις φωτογραφίες με φλας παράγεται από τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς.

     

    5 Μύθοι για τις γάτες
    • Σχόλια
    • Συνδέσεις
    Κορυφή