25η Μαρτίου και η παράδοση θέλει να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά καθώς γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Χρόνια Πολλά σε όλη την Ελλάδα! Στην Ελλάδα η δημοφιλέστερη συνταγή είναι μπακαλιάρος σκορδαλιά κι αυτό γιατί το σκόρδο είναι ελληνικό και η σκορδαλιά παραδοσιακή. Αλλά για όσους προτιμούν κάτι διαφορετικό υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρευτεί ο μπακαλιάρος. Άν επιλέξετε να φάτε σκορδαλιά και θέλετε να διώξετε τη μυρωδιά από το στόμα σας, υπάρχει τρόπος, μπορείτε να μασήσετε φυλλαράκια φρέσκου μαϊντανού, ή να φάτε λίγο ελληνικό καφέ ωμό. Ένα καρφάκι γαρύφαλλο θα κρατήσετε μέσα στο στόμα σας θα σας δώσει ευχάριστη αναπνοή. Τα φύλλα του φασκόμηλου έχουν καλά αποτελέσματα, επίσης και το μήλο βοηθάει πάρα πολύ.
Υλικά:
1 κιλό κατεψυγμένος μπακαλιάρος.
500 γραμμάρια αλεύρι.
2 κουτάκια μπύρας (2x 330ml).
3 ποτήρια περίπου έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για τηγάνισμα.
Για τη σκορδαλιά:
Πατάτες
3 Σκόρδα
Λάδι
Ξύδι
Αλάτι, πιπέρι
Συνταγή:
Βήμα 1
Τοποθετούμε τον μπακαλιάρο σε μία λεκάνη με νερό να ξεπαγώσει. Βγάζουμε τα όλα τα κόκαλα από το ψάρι (κεντρικό και πλαϊνά). Αφαιρούμε την πέτσα και ξεψαχνίζουμε τον μπακαλιάρο φτιάχνοντας μικρές μπουκιές (στύβουμε με το χέρι το κάθε κομμάτι να φύγει το νερό).
Βήμα 2
Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και την μπύρα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα (καλύτερα στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα). Βουτάμε κάθε κομμάτι του μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι.
Βήμα 3
Προθερμαίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το λάδι και τηγανίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μας μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Τηγανίζουμε το κάθε κομμάτι μέχρι η κρούστα να γίνει χρυσό-καφετιά όπως τις φωτογραφίες. Μετά το τηγάνισμα τοποθετούμε τον μπακαλιάρο σε ένα τρυπητό ή επάνω σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα περιττά λάδια. Ο μπακαλιάρος μας είναι έτοιμος να φαγωθεί με σπιτική σκορδαλιά!
Για τη σκορδαλιά
Βήμα 1
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις ρίχνουμε να βράσουν. Μόλις μαλακώσουν αρκετά αποσύρουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τις λιώνουμε με το πιρούνι.
Βήμα 2
Σε ένα γουδί ρίχνουμε το σκόρδο με λίγο αλάτι και το χτυπάμε καλά μέχρι να λιώσει.Το ρίχνουμε στις πατάτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο-λίγο το λάδι και το ξύδι ανακατεύοντας διαρκώς. Εδώ για το λαδόξυδο επικρατεί η λογική του "όσο πάρει" που σημαίνει ότι προσθέτουμε μέχρι να πετύχουμε μια σκορδαλιά μαλακή και ομοιογενή. Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι μία νόστιμη και νηστίσιμη συνταγή και ταιριάζει πολύ με ένα λευκό κρασί.
Βήμα 3
Να σημειώσουμε πως ο μπακαλιάρος, είναι το πιο φημισμένο ψάρι στον κόσμο, που άλλαξε το διατροφικό χάρτη της Ευρώπης. Οι Πορτογάλοι τον αποκαλούν «πιστό φίλο», οι Βάσκοι «ψάρι του βουνού» , οι Ισπανοί ανοίγουν μαγαζάκια με την επιγραφή «το σπίτι του μπακαλιάρου» (όπου ακόμα και σήμερα πωλούν μόνο αυτό το υπέροχο παστό ψάρι), οι Κρητικοί τον ονομάζουν «φτωχογιάννη» και όλοι οι κάτοικοι της Μεσογείου, πάρα ότι θεωρήθηκε ψάρι της κουζίνας των φτωχών, τον λατρεύουν και τον καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες.
Σερβίρετε και Καλή σας Όρεξη!
Συνταγές με μπακαλιάρο
Μπακαλιάρος με μπύρα
Υλικά:
1 1/2 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 καρότο σε ροδέλες
1 κουτάκι μπύρα
1 κιλό πατάτες κομμένες σε στρογγυλές φέτες
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
ελαιόλαδο
Συνταγή:
Πλένουμε το μπακαλιάρο και τον τοποθετούμε σε ταψί. Τον καλύπτουμε με τις πατάτες και αλατοπιπερώνουμε. Σκορπίζουμε μέσα στο ταψί και τα υπόλοιπα μυρωδικά και περιχύνουμε με τη μπύρα και το λάδι.
Ψήνουμε στους 200° για 1 ΄ώρα περίπου κι αν χρειαστεί στη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε νερό.
Μπακαλιάρος στιφάδο
Υλικά:
2 μπακαλιάροι 1 1/2 κιλό περίπου
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
2 ντομάτες, τριμμένες
χυμός ντομάτας
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
2 δαφνόφυλλα
αλάτι, πιπέρι
λίγο ξύδι
ελαιόλαδο
Συνταγή:
Πλένουμε τους μπακαλιάρους και του κόβουμε σε φέτες, ή τους αφαιρούμε το κόκκαλο και τους ανοίγουμε στη μέση κάθετα. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5', για να δέσει λίγο η σάλτσα.Τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα τους μπακαλιάρους και τους αφήνουμε να σιγοψηθούν, χωρίς να ανακατεύουμε, για 20 -25΄περίπου.
Μπακαλιάρος στη λαδόκολλα
Υλικά:
2 μπακαλιάροι 1 1/2 κιλό περίπου
10 φύλλα μαρουλιού
2 κρεμμύδια σε λωρίδες
1 λεμόνι σε λωρίδες
170 ml κρασί λευκό ξηρό
κόκκοι πιπεριού
2 φύλλα δάφνης
1/2 φλιντζάνι ελαιόλαδο
1 κ.σ χυμός λεμονιού
1 κ.σ. μαργαρίνη
Συνταγή:
Ζεματίζουμε τα φύλλα μαρουλιού και τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.Καθαρίζουμε τους μπακαλιάρους και γεμίζουμε την κοιλιά τους με τις λωρίδες λεμονιού και το ένα κρεμμύδι. Αλατίζουμε και τους τυλίγουμε με τα μαρουλόφυλλα.Ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερό, το κρασί, το κρεμμύδι, τους κόκκους πιπεριού και το δαφνόφυλλο γύρω από το ψάρι και τα τυλίγουμε όλα μαζί με την λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° για 30' περίπου ή έως ότου ψηθεί.Βγάζουμε τους μπακαλιάρους και τους τοποθετούμε σε πιατέλα. Σουρώνουμε το ζουμί και το βράζουμε σε κατσαρολάκι μέχρι να μείνει το μισό. Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακτεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει σάλτσα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τα ψάρια ή την κρατάμε ξεχωριστά.Συνοδεύουμε με ψητά ή βραστά λαχανικά.
Όποια συνταγή και αν επιλέξετε σας ευχόμαστε Καλή όρεξη!