Η σάλτσα είναι φτιαγμένη με βάση το ταχίνι, το ψημένο σουσάμι και το τριμμένο καρύδι είναι ένα πιάτο εκπληκτικά ελαφρύ με σχεδόν καλοκαιρινή γεύση με δάφνη και κανέλα.
Υλικά:
4 κουταλιές της σούπας ταχίνι1 μέτριο κρεμμύδι
500 γραμμάρια ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
8 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα κανέλα
4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κιλό μακαρόνια
3/4 φλιτζάνι κοπανισμένα καρύδια
4 κουταλιές της σούπας σουσάμι
10 ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι
Συνταγή:
Βήμα 1
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το τρίβουμε, είτε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή με ένα τρίφτη χειρός. Βάλτε το τριμμένο κρεμμύδι σε ένα μέτριο τηγάνι με το ταχίνι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το κρεμμύδι να είναι μαλακό. Προσθέστε τις ντομάτες, το ξίδι, πάστα ντομάτας, κόκκους μπαχάρι, δάφνη, κανέλα, δυόσμο, το αλάτι της θάλασσας και μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 15 λεπτά για να συνδυάσει τις γεύσεις. Εάν φαίνεται πάρα πολύ παχιά, μη διστάσετε να προσθέσετε λίγο νερό.
Βήμα 2
Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράζει και βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει, προσθέτοντας τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Να είστε προσεκτικοί γιατί μπορεί να καεί πολύ εύκολα.
Βήμα 3
Βράστε τα ζυμαρικά, δοκιμάστε τη σάλτσα αν χρειάζεται παραπάνω αλάτι και πιπέρι. Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και σερβίρουμε.Διακοσμούμε με τα κοπανισμένα καρύδια, το ψημένο σουσάμι, και γαρνίρετε με ελιές Καλαμών. Καλή σας Όρεξη!